Burgers betalen de dokter rechtstreeks tien miljard

zorgkosten | Nederlanders betalen steeds meer zorg uit eigen zak. Toch zegt dit niets over het gebruik van zorg.

De Nederlandse zorg is duur, maar de burger betaalt weinig uit eigen zak. Hoe kan dat?

De zorguitgaven lopen op en het geklaag over een hoger eigen risico is niet van de lucht, zeker nu de verkiezingsstrijd oploopt. De ene kant - neem de voorstanders van het Nationaal Zorgfonds die van de zorgverzekeraars afwillen - wijst erop dat de Nederlander te veel moet uitgeven aan zorg - en te weinig terugkrijgt. De andere kant wijst op de hoge scores van Nederland in allerlei internationale zorgranglijsten en zegt dat het bijna nergens anders zo goed en egalitair geregeld is als hier.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam gisteren met cijfers die beide kampen munitie geven. Jaarlijks betaalde de Nederlander in 2015 gemiddeld 711 euro rechtstreeks aan zorgverleners als de dokter of apotheek. Denk niet alleen aan dat eigen risico, maar ook aan medicijnen. Daarvoor gelden soms eigen bijdragen en sommige middelen worden helemaal niet vergoed. En vergeet ook niet de gestegen eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Aan het begin van deze eeuw hoefde de gemiddelde burger slechts 400 euro uit de eigen portemonnee te halen. Kortom, een stijging met bijna 80 procent in zestien jaar. Als dat eigen risico omhoogging, steeg die particuliere bijdrage in totaal net zo hard.

Kortom, de overheid jaagt de burger flink op (zorg)kosten. Bijna tien miljard moet die burger inmiddels rechtstreeks betalen. Was er maar een zorgfonds dat landelijke dekking biedt en de burger ontziet, doen die cijfers concluderen.

Maar het CBS noteert ook: die tien miljard die burgers betalen, dat komt neer op 11 procent van de totale zorgkosten. En dat percentage is niet gestegen sinds 2000. De burger betaalt dus een even groot aandeel als vroeger. Via bijvoorbeeld de zorgpremie, maar ook via andere collectieve lasten. Daarbij komt nog eens dat dit 'private' aandeel in Nederland vaak lager is dan in het buitenland. Voor 2013 becijferde de Oeso het, rekening houdend met koopkracht, voor Nederland op 527 euro per burger. Minder dan bijvoorbeeld België of Frankrijk. De Engelsman hoeft minder te betalen, maar de overheid legt er in het Verenigd Koninkrijk nog veel minder bovenop dan hier. Daardoor is het aandeel dat de Brit rechtstreeks moet betalen toch weer hoger dan in Nederland.

Het mag mooi klinken, het onderscheid tussen private en publieke zorgfinanciering, uiteindelijk is het natuurlijk de burger die alles betaalt. Voor die burger geldt de vraag: wat krijg ik terug voor mijn geld? De Nederlander geeft in totaal veel geld uit aan zorg, meer dan in veel vergelijkbare landen. Op internationale lijstjes met kwaliteit scoort ons land vaak aan de hoge kant.

Men zou zeggen: hoe meer burgers zelf moeten betalen aan zorg, hoe minder vaak ze naar de dokter gaan en dus hoe lager het totale zorgbudget wordt. De Verenigde Staten zijn een lichtend voorbeeld van het feit dat deze logica niet opgaat. De burger betaalt zich er blauw aan zorg en de overheid moet er een bijna even groot deel op toeleggen. De kwaliteit is heel hoog - maar alleen voor degenen die het kunnen betalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden