'Burgerpartij' Podemos kreeg wél geld, van Chavez

De campagne van de Spaanse protestpartij Podemos is mede gefinancierd door het Venezolaanse regime van Hugo Chavez. Dat meldt de Spaanse krant El País. Saillant detail: over dat geld werd nooit belasting betaald.

Podemos kwam vanuit het niets als vierde uit de bus tijdens de Europese verkiezingen. De partij die voortkomt uit de protestbeweging 15M, die maandenlang pleinen bezet hield in Spaanse steden, zoekt een oplossing voor de economische crisis. Dat kan alleen, zo zegt de partijleiding, als de verzorgingsstaat in stand wordt gehouden en als grote bedrijven niet via ingewikkelde constructies de belasting ontwijken.

Om haar standpunt kracht bij te zetten heeft Podemos altijd gezegd nooit geld aan te nemen van banken en politici. Het wilde enkel gefinancierd worden door de burgers. Want het zijn tenslotte de 'gewone' Spanjaarden voor wie de partij zich wil inzetten.

Nu beschikt de Spaanse krant El País over documenten waaruit blijkt dat de inmiddels overleden Chavez de campagne van Podemos mede gefinancierd zou hebben. Die financiering verliep via het centrum voor politieke en sociale studies (CEPS), een denktank die gelieerd is aan Podemos. Tussen 2002 en 2012 ontving de linkse denktank 3,7 miljoen euro van het Venezolaanse regime.

In die periode werd CEPS geleid door de oprichters van Podemos, Pablo Iglesias, Íñigo Errejón en Luis Alegre. Chavez was de belangrijkste klant van de denktank en betaalde in totaal 1,6 miljoen euro voor advieswerk. Daarnaast hielp de Spaanse denktank bij de Venezolaanse verkiezingscampagne. Over het geld dat de partijtop van Venezuela ontving werd nooit belasting betaald, omdat CEPS in Spanje te boek staat als een non-gouvernementele organisatie. Ngo's hoeven geen belasting te betalen.

Partijleider Pablo Iglesias ontkent de aantijgingen. "Podemos heeft nooit geld ontvangen van een binnen- of buitenlandse overheid. We financieren de partij met geld van burgers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden