Burgerinitiatief: 'We nodigen de paus alsnog uit'

Paus Franciscus, woensdag tijdens zijn audiëntie in Rome. Beeld getty
Paus Franciscus, woensdag tijdens zijn audiëntie in Rome.Beeld getty

Paus Franciscus krijgt binnenkort alsnog een uitnodiging om Nederland te bezoeken. Protestgroep Bezield Verband komt maandag met een online petitie, waarmee kerkelijke organisaties, gelovigen en buitenstaanders hun steun kunnen betuigen.

Robin de Wever

Bezield Verband reageert op de oproep die de secretaris van bisschop Punt (Haarlem-Amsterdam) maandag in Trouw deed. Punt hoopt op een 'burgerinitiatief', om de paus te overtuigen van zijn populariteit in de 'spirituele periferie' in Nederland.

Zaterdag meldde Trouw dat kardinaal Wim Eijk (de voorzitter van de bisschoppenconferentie) heeft verhinderd dat de Nederlandse bisschoppen Franciscus uitnodigden. Hij zou bang zijn geweest voor een gebrek aan animo bij het Nederlandse publiek. Volgens de woordvoerder van de bisschoppenconferentie heeft de paus zelf het voorstel voor een bezoek afgewezen omdat hij het te druk heeft.

Punt liet via zijn secretaris weten dat hij 'verbaasd en teleurgesteld' is. Hij heeft contact gehad met Franciscus en had al een plan voor een eendaags bezoek uitgewerkt. Op het programma stond onder meer een gebedsviering in de Amsterdam Arena; de beveiliging was geregeld en geld was het probleem niet.

'Punt is duidelijk enthousiast over burgerinitiatieven'
Volgens Bezield Verband, dat doorgaans oppositie voert tegen grootschalige parochiefusies en kerksluitingen, is het geen probleem dat de petitie een onofficieel karakter heeft. 'Alleen de bisschoppenconferentie kan een officiële uitnodiging sturen', vertelt woordvoerder Ad de Groot. 'Wij kunnen slechts een hartstochtelijke oproep doen. Maar bisschop Punt is duidelijk enthousiast over dit soort burgerinitiatieven.'

'Samen kunnen we aantonen dat er in Nederland wél genoeg animo is voor een pausbezoek', meent De Groot. 'Eijk kan dat geluid niet blijven negeren.' Bezield Verband heeft naar eigen zeggen al contact met een bisschop die 'erg enthousiast' is over de petitie, al wil het niet bekendmaken om welke bisschop het gaat. De Groot: 'Dit ligt allemaal heel gevoelig.'

Bezield Verband staat niet alleen. Ook de Protestantse Kerk ziet Franciscus graag naar Nederland komen. De Telegraaf meldde maandag dat Mariënburg, de 'vereniging van kritisch katholieken', evenzeer enthousiast is.

Bezoek van Johannes Paulus verliep grimmig
Het laatste pausbezoek, van Johannes Paulus II in 1985, werd niet wat de kerk ervan verwachtte. Protesten vanuit onder meer de krakersbeweging zorgden voor een grimmige sfeer. In Den Bosch waren de straten vrijwel leeg.

De dominicaner kloosterorde verwacht niet dat die geschiedenis zich bij een bezoek van Franciscus zal herhalen. Volgens provinciaal-overste René Dinklo is Eijks angst voor te weinig animo ongegrond. 'De paus slaat de juiste toon aan', meent hij. 'Daardoor kunnen katholieken weer trots zijn op hun geloof. Ik weet zeker dat hij een positieve bijdrage kan leveren.' De orde vindt het 'erg jammer' dat de Nederlandse bisschoppen geen uitnodiging versturen.

Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam. Beeld anp
Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden