Burgerinitiatief voor het eerst in Tweede Kamer

(Novum) - De Tweede Kamer debatteert donderdag over het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie, waarin een omschakeling van de bio-industrie wordt bepleit. Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat een woordvoerder van een maatschappelijke organisatie het spreekgestoelte in de Kamer beklimt.

Sinds vorig jaar kan iedereen die veertigduizend handtekeningen verzamelt een onderwerp op de Kameragenda geplaatst krijgen. Milieudefensie is de eerste die daarin slaagt. De organisatie krijgt zeven minuten spreektijd in de Kamer om het voorstel toe te lichten. Wouter van Eck van Milieudefensie zegt blij te zijn met alle aandacht die de actie nu al heeft opgeleverd.

Of het initiatief ook tot iets leidt, is de vraag. Volgens mediadeskundige Reinder Rustema, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is het politici vooral om de publiciteit te doen. "Na ontvangst wordt er vaak niets mee gedaan. Kamerleden luisteren liever niet naar burgers", stelt Rustema, ook webmaster van de website petities.nl. Het burgerinitiatief zorgt volgens hem voor een te hoge drempel door het vereiste aantal van veertigduizend handtekeningen.

Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA), donderdag een van de deelnemers aan het debat, belooft dat hij 'de positieve elementen uit de nota oppikt en meeneemt in een motie die hij zal indienen'. Over die moties zal dan worden gestemd in de Kamer. "Het burgerinitiatief bevat meerdere voorstellen, maar wordt als één pakket behandeld'', zegt Waalkens. "De Kamer kan alleen ja of nee zeggen tegen het hele pakket."

Van Eck betwijfelt echter of het Kamerdebat tot concrete resultaten zal leiden. "Als er deze eeuw nog iets gebeurt, ben ik al blij." Deze zomer zal de Kamer evalueren wat het resultaat is van de mogelijkheid tot het burgerinitiatief. Rustema denkt dat het oordeel niet zo positief zal zijn omdat er tot nu toe slechts één aan bod is gekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden