Burgerinitiatief: 1750 mensen willen paus naar Nederland

Tot nu toe hebben ruim 1750 mensen hun naam gezet onder het 'burgerinitiatief' om paus Franciscus over te halen om naar Nederland te komen.

De publieksactie 'Paus naar Nederland' kwam vorige week op gang toen bekend werd dat er bij de bisschoppen onenigheid was ontstaan over een bezoek van de paus aan Nederland. De secretaris van bisschop Punt (Haarlem-Amsterdam) zei toen in deze krant te hopen op een 'burgerinitiatief' om de paus te overtuigen van zijn populariteit in de 'spirituele periferie' in Nederland.

Achter de publieksactie zit een groep kritische katholieken die zich hebben verenigd onder de naam Bezield Verband. Nog geen tweeduizend reacties in een week tijd is volgens woordvoerder Ad de Groot 'een beetje weinig'. Om het aantal steunbetuigingen op te krikken heeft Bezield Verband een heel draaiboek klaarliggen dat de komende twee weken wordt uitgevoerd. "We schrijven nog alle priesters en pastoraal werkers in Nederland aan."

De Groot van de actiegroep zegt de bisschoppen en de nuntius (de ambassadeur van de paus in Nederland) op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. "Maar we richten ons verzoek uiteindelijk rechtstreeks tot de paus. Het ligt niet in onze planning om dat via de bisschoppen te doen." Of de publieksactie kans maakt is daarom de vraag. Een bezoek van de paus komt gewoonlijk tot stand in overleg met de bisschoppen.

Volgens De Groot zijn er inmiddels allerlei 'wilde plannen' om de paus naar Nederland te krijgen. Mocht er voldoende animo voor zijn, dan overwegen hij en zijn club met een touringcar richting het Vaticaan te rijden. "Dan nodigen we de paus uit met spandoeken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden