'Burgerij niet meer af te schepen met blokje kaas'

AMSTERDAM - Wat kost het om een beetje behoorlijk afscheid te nemen van een commissaris van de koningin of een burgemeester? De vraag is weer actueel, nu de Socialistische Partij in Utrecht te hoop loopt tegen de 150 000 gulden die begroot is voor het afscheid van commissaris jonkheer drs. P. A. C. Beelaerts van Blokland, eind volgend jaar.

ANITA LOWENHARDT

Eerder onstak de SP al in woede over de kosten van het afscheidsfeestje voor de vorige burgemeester van Utrecht, mevrouw Lien Vos-Van Gortel.

Dat kostte destijds maar liefst 250 000 gulden, waarvan 130 000 gulden werd uitgegeven aan een speciaal voor mevrouw Vos samengestelde 'In de hoofdrol', gebracht door Mies Bouwman in hoogsteigen persoon. Alleen voor genodigden. Dat spreekt.

Overigens was dat kwart miljoen nog altijd minder dan de feestelijkheden kostten rondom het vertrek van burgemeester Van Thijn van Amsterdam. Daar werd 280 000 gulden voor op tafel gelegd, onder meer besteed aan een avondje Concertgebouw voor de beau monde, opgeluisterd door niemand minder dan Paul de Leeuw en Karin Bloemen.

Volgens de woordvoerder van de gemeente Utrecht werd voor mevrouw Vos “iets extra's gedaan”, omdat zij twaalf en een half jaar burgemeester was geweest. “Een 'gewoon' afscheid kost tussen de 100 en 150 000 gulden. Je scheept de burgerij tegenwoordig namelijk niet meer af met een glaasje ranja en een blokje kaas.”

In de provincie Utrecht moeten Provinciale Staten zich overigens nog buigen over de begrote 150 000 gulden. Dat bedrag is, legt een woordvoerster uit, globaal samengesteld uit driemaal 50 000 gulden voor een groot feest, een 'open huis voor de burgers' en nog wat andere activiteiten en cadeaus natuurlijk.

“Wij hebben gewoon gekeken wat dergelijke festiviteiten in andere provincies kosten en daar het gemiddelde van genomen.”

Een gemiddelde aan de hoge kant, blijkt uit wat telefoontjes. Zo nam de voorvorige commissaris van de koningin, Wim Meijer, van Drenthe genoegen met een afscheid dat tussen de 10 à 15 000 gulden kostte.

Dat van zijn opvolgster Margreet de Boer was nog goedkoper, zo'n 6 000 gulden, maar die was dan ook nog maar twee jaar commissaris, voor zij naar het paarse kabinet verhuisde, legt een zegsman uit.

“Bovendien”, zegt hij, “wilden de commissarissen zelf ook niet meer dan dat. En je kunt natuurlijk een heel orkest inhuren, maar ook een violist neerzetten. De sfeer is er niet minder om.”

Friesland nam met twee recepties afscheid van Hans Wiegel, toen die een nieuwe baan in de gezondheidszorg prefereerde. Kosten: ruim 40 000 gulden. Ook redelijk bescheiden. Noodgedwongen, legt een zegsvrouw uit, omdat vanwege dit plotselinge vertrek de begroting niet in een afscheid voorzag.

Datzelfde gold eveneens voor commissaris van de koninging Schelto Patijn, die in 1992 Zuid-Holland voor Amsterdam verruilde. Zijn provinciale feestje kostte toch nog ruim 75 000 gulden voor een diner, recepties en een speciale uitgave van de personeelskrant.

Dat Han Lammers onlangs gepensioneerd werd, kon Flevoland ruim van te voren zien aankomen. Er werd dan ook een speciale cd (van onder meer Lammers als organist), een videofilm, en nog wat mooie cadeaus geproduceerd, plus de gebruikelijke recepties en bijzondere statenvergadering.

Datzelfde viel Henk Vonhoff bij zijn afscheid van Groningen te beurt. Hij kreeg bovendien nog een feestprogramma in de schouwburg en het eerste exemplaar van een speciaal vervaardigde provincie-atlas. Al met al werd 130 000 gulden uitgegeven.

In Noord-Holland woedde in 1992 een soortgelijke discussie als nu in Utrecht. Provinciale Staten vonden de 150 000 gulden die GS wilden voor het feestje voor commissaris Roel de Wit wel wat erg fors. Het compromis werd een ton en de rekening vermeldde 99 779 gulden rond.

Blijft over Gelderland, waar commissaris Jan Terlouw volgende maand vertrekt. Gelderland is een grote provincie, haast de woordvoerder zich te zeggen en “vanwege de populariteit van de commissaris verwachten we veel mensen”.

Desondanks wordt volstaan met één grote receptie, een bijeenkomst voor het personeel en een bijzondere Statenvergadering. Kosten dezes: een kleine 100 000 gulden, cadeaus niet meegerekend.

Kosten van afscheidsfeestjes op een rijtje

De kosten (in guldens en naar boven afgerond) van diverse afscheidsfeestjes voor commissarissen van de koningin en burgemeesters op een rijtje%%ws

Drenthe (cvdk Meijer) 15 000 Friesland (cvdk Wiegel) 45 000 Zuid-Holland (cvdk Patijn) 75 000 Flevoland (cvdk Lammers) 95 000 Noord-Holland (cvdk De Wit) 100 000 Gelderland (cvdk Terlouw) 100 000 (begroot) Groningen (cvdk Vonhoff) 130 000 Utrecht (cvdk Beelaerts) 150 000 (begroot) Utrecht (burgemeester Vos) 250 000 Amsterdam (burgemeester Van Thijn) 280 000

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden