Burgercomité wil harder straffen

Oud-LPF-Kamerlid Joost Eerdmans maakt zich sterk voor slachtoffers van geweld. Hij wil dat vergelding in straffen zwaarder meetelt.

Onder voorzitterschap van Joost Eerdmans hebben enkele organisaties hun krachten gebundeld in het Burgercomité tegen Onrecht. Doel: lobbyen voor hervorming van het strafrecht. Ten nadele van de daders en ten gunste van slachtoffers van geweld of hun nabestaanden. Want die komen er nu in het strafrecht bekaaid van af, stelt Eerdmans, sinds zes maanden wethouder in Capelle aan den IJssel.

Volgens zijn comité ligt de nadruk te veel op hulp aan en het resocialiseren van de dader. Eerdmans pleit ervoor om in het strafrecht het element van vergelding zwaarder te laten wegen. Ook als LPF-Kamerlid beijverde Eerdmans zich al voor aanpassing van het strafrecht in die richting, maar de veranderingen blijven uit, gaan hem te langzaam of hebben niet het beoogde effect.

Zo willen Eerdmans en zijn comité af van de beperkingen die rechters opleggen aan het spreekrecht dat (nabestaanden van) slachtoffers sinds enkele jaren hebben. Verder wil het comité volledige schadevergoeding voor slachtoffers en nabestaanden en een gratis advocaat.

Veroordeelde moordenaars en verkrachters mogen na hun vrijlating niet binnen een straal van 25 kilometer van hun slachtoffer (of de nabestaanden) wonen. Moordenaars en verkrachters van kinderen wil het comité levenslang opsluiten, totdat de wetenschap een middel heeft gevonden dat een einde maakt aan hun driften.

Verder moeten zware gewelds- en zedenmisdrijven niet meer kunnen verjaren, net zoals dat nu al geldt voor moord en doodslag. En het comité wil minimumstraffen invoeren. Op verkrachting moet een wettelijk minimum van 8 jaar worden gesteld, doodslag moet worden bestraft met minstens 10 jaar, en wie een moord pleegt moet in ieder geval 15 jaar de cel in.

In het Burgercomité werken organisaties als de Vereniging van Ouders van een Vermoord Kind, de Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit, en de stichting Aandacht doet Spreken samen. „De moordenaar loopt op een gegeven moment weer vrij rond, maar nabestaanden hebben levenslang”, zei Martin Roos van ADS, wiens zoon werd vermoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden