Burger twijfelt over schaalvergroting in veeteelt

Staatssecretaris Bleker begint maatschappelijke discussie over megastallen

INGRID WEEL

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is begonnen aan een "interessant avontuur", zei hij bij het begin van een zes weken durende maatschappelijke dialoog over megastallen. "Er is veel onbekendheid bij burgers over de veehouderij. Ik wil meer openheid over wat er in varkens- en kippenstallen gebeurt."

Als startschot werd gisteren een publieksenquête over megastallen gepresenteerd, waaruit bleek dat bijna de helft van de ruim duizend respondenten het fenomeen afwijst of daartoe neigt. Van de ondervraagden zegt 66 procent nog van mening te kunnen veranderen. Dat zijn relatief vaak mensen die voorstander zijn van de stallen of daartoe neigen.

Uit het publieksonderzoek bleek vooral dat mensen weinig weten van de sector. De boeren voelen zich vervolgens totaal niet gewaardeerd door de samenleving. "We moeten ons telkens verantwoorden. De media verknallen alles met beelden van stapels geiten et cetera."

Bleker vindt het nu tijd voor meer transparantie: "De veehouderij kan niet bestaan zonder maatschappelijk draagvlak. We moeten uitzoeken wat we met zijn allen passend vinden in Nederland." SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat 'mooie woorden' maar wel wat laat. "Tien jaar geleden had een discussie de industrialisatie van het platteland nog kunnen voorkomen. Nu staat ons land vol met megastallen en gaat de overheid nog eens dat gesprek aan."

In 2001 kwam er al een rapport uit onder leiding van Herman Wijffels, waarin werd gepleit voor een meer duurzame veehouderij . Van Gerven: "Dat waardevolle rapport verdween in de kast. We weten dat een meerderheid van de bevolking schaalvergroting afwijst. Als Bleker nu een maatschappelijke dialoog nodig heeft om ook tot dit inzicht te komen, dan moet dat maar."

De dialoog wordt geleid door oud-minister Hans Alders en zal vooral op internet plaatsvinden. Daarnaast komen er een paar burgerpanels en worden bijeenkomsten voor maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschappers georganiseerd. Alders komt deze zomer met een eindrapport waarin hij vooral op zoek zal gaan naar punten waarover mensen hetzelfde denken.

De land- en tuinbouworganisatie LTO vindt dat de veehouderij moet doorgaan op de weg van vernieuwing en innovatie die zij al heeft ingezet. "Het burgeronderzoek geeft aan dat veel mensen ruimte zien voor een duurzame veehouderij." Veel veehouders voelen volgens LTO ook niet zoveel voor de toenemende grootschaligheid, maar ze hebben weinig keus.

Burgers gaven in het publieksonderzoek aan dat ze zien dat er hard wordt gewerkt in de bedrijfstak, dat ze aan veel regels moeten voldoen en dat de inkomsten onzeker zijn. Maar ze associeerden de veehouderij ook veelal met termen als legbatterij, massaproductie, stank, ammoniak, kiloknallers en gekkekoeienziekte.

Bleker wacht de resultaten met open vizier af, zegt hij.

"Na de discussie smaakt het karbonaadje misschien minder lekker, of je stopt met vlees eten, maar het kan ook zijn dat het je allemaal best meevalt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden