‘Burger hoeft zich niet aan onduidelijke wetten te houden’

Iedereen moet zich binnen de grenzen van de wet houden, zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot naar aanleiding van de losgebarsten discussie over de Duyvendak-affaire. Toch riep hij vorige maand op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Cyntha van Gorp

1. Waar ligt voor u de grens van actievoeren?

Aptroot: „Bij de wet natuurlijk. In Nederland heb je heel veel mogelijkheden om actie te voeren. Er zijn inspraakmogelijkheden, je kunt demonstreren. Je mag zelfs staken, al vind ik eigenlijk dat het stakingsrecht te ver gaat. Want daarmee ontneem je anderen de mogelijkheid om hun werk uit te voeren. We hebben in Nederland de vrijheid van meningsuiting, dus je mag zeggen wat je ergens van vindt."

2. Vorige maand riep u ondernemers nog op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze hoeven van u geen belasting te betalen waarvan het nut onlogisch lijkt. Hoe valt dat te rijmen?

„Je kunt burgers houden aan alles, maar als de Belastingdienst niet eens zelf weet hoe de verpakkingsbelasting werkt.. Op zes essentiële punten meldde de dienst op de site ‘wij zijn er nog niet uit, kom later terug’. Als het kan is het prima dat ondernemers belasting betalen, maar nu moeten ze volgend jaar belasting betalen over dit jaar en loop je de kans dat ze het dankzij de Belastingsdienst verkeerd geadministeerd hebben.”

3. Uw stelregel is dus: als de overheid haar zaakjes niet voor elkaar heeft, hoef je als burger niet te luisteren?

„Ja, of als de wetten elkaar tegenspreken. Je kunt je nu eenmaal niet houden aan tegenstrijdige of onduidelijke regels. Je wil niet weten hoe vaak ik dat tegenkom. Ik ken een verhaal van een ondernemer die van de brandweer een extra nooduitgang moest maken. En wel één die naar buiten toe opent, want als je zaak vol is en de deur opent naar binnen toe, heb je alsnog een probleem. Die deur zou echter grenzen aan een stoep, dus de gemeente zei dat de deur naar binnen toe moest openen, want stel je voor dat iemand die deur in zijn gezicht zou krijgen. Vervolgens wilde de ondernemer een schuifdeur maken maar dat mocht niet van de arbeidsinspectie. En de gemeente vertelde hem later dat hij überhaupt geen deur mocht maken omdat het pand een monument was. Ja, dan zeg ik: pas maar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden