Burgemeesters willen ruimer kinderpardon

Beeld anp

Ongeveer dertig burgemeesters steunen de op Bevrijdingsdag gelanceerde petitie 'Eerlijk Kinderpardon'. Volgens initiatiefnemer Defence for Children wacht zo'n zeshonderd in Nederland gewortelde kinderen alsnog gedwongen uitzetting.  Burgermeester Hans Martijn Ostendorp (Bunnik, VVD) vindt dat ook deze groep hier moet kunnen blijven.

Voor welke kinderen doet u dit?
"In mijn eigen gemeente bijvoorbeeld voor de achtjarige Shenjun uit Odijk. Hij werd als baby samen met zijn moeder uit het asielzoekerscentrum op straat gezet. Betrokken bewoners vingen hem op en hij ging naar het Nederlandse consultatiebureau, de school en op zwemles. Maar onder de huidige regels moet hij toch het land verlaten."

Wat is er dan mis met die regels?
"Het kinderpardon hanteert een knip tussen kinderen die onder toezicht van het rijk en de gemeente staan. Shenjuns familie verliet het AZC en dus rijkstoezicht onder dwang. Maar bij ons was hij bekend: een Chinees jongetje valt op in Odijk. Het is wrang dat Shenjun wordt verweten dat hij actief op straat is gezet. Daarnaast zijn er jongeren die soms vijftien jaar lang in Nederland wonen maar nu ouder dan 21 zijn. In totaal vallen zo'n zeshonderd kinderen hierdoor buiten het kinderpardon."

De 8-jarige Shenjun, zittend, met zijn familie.Beeld Werry Crone, Trouw

Hoe stelt u dat aan de kaak?
"Als burgemeesters sturen wij over een paar weken een brief aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD, veiligheid en justitie) en de Tweede Kamer. Sinds vrijdag steunen zo'n dertig burgemeesters van diverse politieke partijen die brief. En we hebben nog maar een deel van de collega's benaderd. Daarnaast organiseert Defence for Children een online burgerpetitie, die vandaag ook wordt uitgedeeld op de Bevrijdingsfestivals. Bij mijn bezoek aan Utrecht liep het vanmiddag storm."

Eerdere pleidooien voor een ruimer kinderpardon hadden geen succes. Heeft uw campagne wel kans van slagen?
"Dat weet ik niet, maar het is het proberen waard. De huidige regels zijn niet uit te leggen door bestuurders, ik hoop dat het kabinet en de Kamer dat inzien. Maar ik ben ook een realist. Het resultaat zal van gesprekken tussen de coalitiepartijen afhangen. Onder de eerste steunbetuigingen waren opvallend veel burgermeesters van de VVD, wellicht kaarten zij dit intern aan. Bovenal is dit een oproep van burgemeesters die boven de partijen staan. Niet uit boosheid, maar uit verbazing over dit beleid."

Stel dat het kinderpardon wordt verruimd. Staat er dan morgen niet een nieuw schrijnend geval op uw stoep, dat ook buiten aangepaste regels valt?
"De overheid moet natuurlijk ergens de grens trekken, al zou ik dat anders doen. In het kinderpardon is afgesproken dat de groep kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland woont hier is geworteld. Volgens alle betrokkenen is dat een acceptabele grens. Bovendien is de nieuwe instroom onder het huidige asielbeleid verbeterd. Het kinderpardon is een eenmalige oplossing voor de kinderen die lang geleden zijn gekomen en hier thuis horen."

Staatssecretaris van veiligheid en justitie Fred Teeven.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden