Burgemeesters vechten voor het homohuwelijk

Angelino Alfano, de Italiaanse minister van binnenlandse zaken. Hij maakte vorige maand duidelijk dat hij niet zal accepteren dat steeds meer buitenlandse huwelijken van Italiaanse homo's en lesbo's in de gemeenteboeken worden genoteerd. Beeld ap

De opstandige burgemeester van Rome zegt: "Ik doe het niet." De burgemeester van Milaan zegt beslist: "Ik weiger." En die van Bologna verklaart vechtlustig: "Ik ben ongehoorzaam."

Burgemeesters in een aantal Italiaanse steden gaan openlijk met de landelijke overheid de confrontatie aan over het homohuwelijk. De gemeenten krijgen tientallen homoseksuele en lesbische stellen aan het loket die in het buitenland zijn getrouwd, en die officieel willen worden opgenomen in de gemeenteregisters. Prima, vinden de betreffende burgemeesters. Maar de prefecten - de lokale vertegenwoordigers van de minister van binnenlandse zaken - sommeren de burgemeesters om die registraties terug te draaien. Want, zo redeneren zij, in Italië bestaat het homohuwelijk niet en dus kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht ook geen Italiaanse huwelijksakte krijgen.

De strijdlustige burgemeesters weigeren dit bevel uit te voeren. Sterker nog: ze willen naar de rechter stappen om de kwestie te laten toetsen.

Capitool
De strijd barstte vorige maand los nadat de conservatieve minister van binnenlandse zaken, Angelino Alfano, duidelijk maakte dat hij niet zal accepteren dat steeds meer buitenlandse huwelijken van Italiaanse homo's en lesbo's in de gemeenteboeken worden genoteerd. Hij vaardige instructies uit voor de prefecten.

Ruim twee weken geleden, bijvoorbeeld, kwamen er zestien stellen in hun mooiste kleren naar het Capitool in Rome. De burgemeester maakte in het stadhuis een feestelijke ceremonie van de registratie van hun buitenlandse huwelijksaktes. De pers was massaal aanwezig. Cristina en Patrizia, die op een Portugees strand zijn getrouwd, stonden te stralen voor de camera en vertelden hoe belangrijk het was dat ze zich nu eindelijk door hun eigen land erkend voelden.

Want in Italië is niet alleen trouwen onmogelijk voor homoseksuele en lesbische stellen, er bestaan ook geen samenlevingscontracten. De invloedrijke katholieke kerk heeft zich altijd fel verzet en Silvio Berlusconi, die de afgelopen twintig jaar vaak aan de macht was, moest er ook niets van hebben. Progressieve regeringen hebben het soms wel voorzichtig over samenlevingscontracten gehad, maar die werden er nooit krachtig doorgedrukt.

'Baarmoeder huren'
Maar terwijl landelijke politici stilstaan, doen de meeste Italianen dat niet: een meerderheid is inmiddels vóór het homohuwelijk. En er zijn veel lesbo's en homo's die samenwonen, die in het buitenland trouwen, die kinderen krijgen. Bij de ceremonie in Rome, bijvoorbeeld, was een lesbisch koppel aanwezig dat in Spanje drie kinderen heeft gekregen met behulp van kunstmatige inseminatie. En er was een homostel dat in de Verenigde Staten is getrouwd en daar twee kinderen heeft gekregen 'door een baarmoeder te huren', zoals de mannen zelf zeggen.

Het bij de gemeente registeren van hun buitenlandse huwelijken geeft deze stellen geen specifieke rechten of plichten. De burgemeester van Bologna benadrukt dat het om de symboliek gaat, dat hij 'vecht voor beschaving'. Die van Rome meent 'burgers die van elkaar houden' te verdedigen en hoopt aansluiting bij Europa te forceren.

Dat zou wel eens kunnen gaan lukken. Terwijl minister Alfano zijn hakken in het zand zet, belooft premier Renzi een samenlevingscontract naar Duits voorbeeld. Zo'n contract zou homo- en lesboparen dezelfde rechten en plichten als gehuwde hetero's geven, maar sluit adoptie uit. Renzi: "Het voorstel ligt klaar, in januari gaat het parlement ermee aan de slag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden