Burgemeesters ruilen van gemeente om bij te blijven
Niek Meijer (Zandvoort) en Joan de Zwart (Blaricum) wisselen voor twee weken van gemeente. Waarom?
De allereerste keer is het niet, maar opmerkelijk blijft het: twee burgemeesters die tijdelijk ruilen van plek. Niek Meijer van Zandvoort en Joan de Zwart van Blaricum nemen in september twee weken elkaars functie over. Met alle bevoegdheden van dien – commissaris van de koning Johan Remkes zal ze zelfs officieel als waarnemend burgemeester in elkaars gemeente beëdigen.
Vanwaar deze ruil?
Joan de Zwart (58, negen jaar burgemeester van Blaricum): "Het is één keer eerder gebeurd, tweeënhalf jaar geleden in Zaanstad en Haarlemmermeer. Zo'n ruil bleek een goede manier om na een langere periode als burgemeester weer nieuwe inzichten op te doen, om daarna te kunnen sparren en feedback uit te wisselen."
Niek Meijer (ook 58, tien jaar burgemeester van Zandvoort): "Ik ken Zandvoort na al die tijd vrij goed. Niets menselijks is een burgemeester vreemd, dus na zo'n tijd kan het gebeuren dat je niet meer in staat bent nieuwe ontwikkelingen te zien en aan te jagen. Dat wil ik voorkomen."
Hoe bent u bij elkaar terechtgekomen?
Meijer: "We kennen elkaar omdat Zandvoort eind vorig jaar een politieke crisis doormaakte en Joan de Zwart toen de formatie van een nieuwe coalitie heeft geleid. We kunnen van elkaar leren, want beide gemeenten zijn vrij klein, met een bestuur dat dicht bij de bevolking staat. Ja, Blaricum heeft een andere cultuur - iedereen heeft wel zo z'n beelden van het Gooi. Maar dat is maar buitenkant. De binnenkant is altijd anders. Dat is het mooie van het burgemeesterschap: dat je die binnenkant te zien krijgt."
Waar bent u nieuwsgierig naar?
De Zwart: "Zandvoort is een echte kustgemeente en ik ben heel benieuwd naar de dynamiek die dat met zich meebrengt. Als het in een weekend dertig graden dreigt te worden, treedt er een heel draaiboek in werking, heb ik al begrepen. In het toeristenseizoen verblijven er ook veel meer mensen dan daarbuiten. Nee, dat is in september nog niet voorbij – dat merkte ik al toen ik een plek probeerde te boeken om die twee weken te verblijven."
Meijer: "Blaricum heeft de ambtelijke organisatie samengevoegd met die van Eemnes en Laren, daar werken op het gemeentehuis nog maar zo'n tien, vijftien mensen. Wij gaan per 1 januari iets dergelijks doen, met Haarlem. Wat doet zoiets met de bevolking, met ambtenaren, met bestuurders, daar ben ik benieuwd naar. Want je kunt wel bedenken hoe dat er in theorie uitziet, maar in de praktijk gaat het toch altijd anders."
Gaat u alleen 'lintjes doorknippen'?
Meijer: "Nee, we gaan echt inhoudelijk aan het werk. De gevoelige dossiers hebben we doorgesproken. Als het goed is, zou het niet eens veel moeten uitmaken wie er burgemeester is. En bij een ramp of een politieke crisis? Dan kan ik aan de bak."
Mevrouw De Zwart, durft u het aan in politieke verhoudingen die u heeft leren kennen als niet altijd stabiel?
De Zwart: "Ik durf alles aan! Waarschijnlijk is er niet één gemeente waar het bestuur honderd procent stabiel is; er zijn tenslotte ook alweer verkiezingen in aantocht. En bij een echte crisis is het natuurlijk niet verboden om even de telefoon te pakken."