Burgemeesters onzeker door vluchtelingentrein

Migranten klimmen in een trein op het station van Boedapest. Beeld epa
Migranten klimmen in een trein op het station van Boedapest.Beeld epa

In Boedapest en München zijn de perrons en treinwagons afgeladen met vluchtelingen, maar in Nederland zijn ze niet terug te zien en de burgemeester weet niet waarop hij zich moet voorbereiden.

Teun Lagas

"De internationale treinen uit Duitsland geven een heel normaal beeld. Daarin zit gewoon hetzelfde type passagier als een maand geleden", meldt de woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. "We horen nog nergens dat ze massaal aan de grens staan", zegt de voorlichter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waar ze de vinger aan de pols houden voor het geval de gemeentebesturen te maken krijgen met grote aantallen Syriërs uit de treinen.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, voorzitter van een andere club van 37 middelgrote steden, heeft ook nog geen noodsignalen van collega's ontvangen. Dat de Syrische vluchtelingen nog niet op Nederlandse treinstations zijn gesignaleerd, neemt niet weg dat veel burgemeesters zich volgens Crone wel willen voorbereiden. De vluchtelingenstroom groeit natuurlijk wel, ook zonder dat Syriërs op dit moment massaal aan de grens staan.

Geen scherp beeld
"Probleem is dat we geen scherp beeld hebben hoeveel vluchtelingen Nederland de komende tijd kan verwachten", zegt de burgemeester van Leeuwaren. Harde cijfers kan het departement van veiligheid en justitie niet geven, zo'n voorspelling is nu eenmaal lastig. Crone: "Maar al maken ze maar een schatting, dan kunnen we als gemeenten ons daar beter op voorbereiden."

Want extra opvangplekken zijn wel hard nodig. De huidige aanwas aan asielzoekers staat echter los van de golf treinvluchtelingen op weg naar Duitsland, die de afgelopen week zo nadrukkelijk in beeld was. De rijen voor de eerste aanmelding van vluchtelingen van allerlei nationaliteiten in Ter Apel zijn lang.

Hoofd koel houden
"In z'n algemeenheid is het aantal asielaanvragen hoger dan vorig jaar", zegt Han Entzinger, hoogleraar migratie aan de Erasmus Universiteit. Maar binnen Europa krijgt Nederland een minder deel te verwerken dan in het verleden. Duitsland en Zweden zijn nu de magneten. We moeten het hoofd koel houden, al is de tijd van sussende woorden wel voorbij. De procedures bij de asielzaken dreigen wel vast te lopen in de huidige drukte."

Entzinger waarschuwt dat we ons niet te veel moeten laten leiden door de beelden van overvolle treinen op weg naar Noord-Europa. "Bij een heel vol station van Boedapest gaat het toch maar om een paar duizend mensen. Bovendien vertakt die vluchtelingenstroom zich in Duitsland waarschijnlijk in kleinere stromen. Syriërs hebben veel familie in Duitsland en gaan daar naartoe."

Zijn Zweedse collega professor Hans Rosling berekende een week eerder dat veruit de meeste Syriërs die in miljoenenaantallen hun land verlieten, nog steeds verblijven in opvangkampen in de regio. Er zijn misschien 250.000 Syrische vluchtelingen door Europa naar het noorden aan het reizen, schatte Rosling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden