Burgemeesters boos op OM in pedo-zaak Roermond

In Roermond ging alles mis wat er mis kan gaan toen een ex-zedendelinquent er kwam wonen. Het OM speelde hierin een cruciale rol.

Een 44-jarige man kwam in februari dit jaar in de Planetenbuurt in Roermond wonen. Niemand wist wie hij was en wat hij deed. Ook de Roermondse burgemeester Henk van Beers niet. Tot vorige week. Toen werd bekend dat de man wordt verdacht van het plegen van ontucht met vijf minderjarige jongens.

De buurt raakte in rep en roer toen dat nieuws naar buiten kwam. De Planetenbuurt is een wijk waar veel kinderen wonen en ouders zijn bang dat hun kroost ook iets overkomt.

Dat gevoel werd nóg sterker toen bekend werd dat de verdachte al eerder in de cel zat voor een soortgelijk delict. De man was toen veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf plus tien maanden voorwaardelijk. Hij kwam niet meer bij de reclassering, was niet uitbehandeld en recidiveerde binnen vier jaar.

De angst sloeg de buurtbewoners om het hart en ze eisten van hun burgemeester dat deze man uit zijn huis en daarmee uit de wijk zou worden gezet. Burgemeester Van Beers kon zich die gevoelens goed voorstellen, maar zei dat hij niets kon doen. Hij heeft niet de bevoegdheid om een veroordeelde of een verdachte te dwingen tot verhuizing. Bovendien kon hij deze zaak niet goed op haar merites beoordelen. Gefrustreerd deed de burgemeester een oproep aan de landelijke politiek. Hij wil dat burgemeesters altijd worden geïnformeerd als ze in hun gemeente te maken krijgen met een veroordeelde zedendelinquent.

In deze kwestie speelt het Openbaar Ministerie (OM) een cruciale rol. In 1999 stelde de commissie terugkeer ex-zedendelinquenten van het Genootschap van Burgemeesters een scenario op over wat te doen wanneer een zedendelinquent zich ergens vestigen wil. De commissie kwam met een protocol waarin rekening werd gehouden met reclassering, hulpverlening, justitiële dwang en de maatschappelijke onrust die de komst van een veroordeelde zedendelinquent veroorzaken kan, zoals nu in Roermond. Samengevat kwam de commissie, onder leiding van burgemeester Henk Zomerdijk, tot de conclusie dat de burgemeester in geval van een (ex-)zedendelinquent met recidivegevaar altijd door justitie dient te worden geïnformeerd. Dat rapport werd indertijd medeondertekend door het OM.

Achteraf bleek dat justitie toch niet alle aanbevelingen uit het rapport overnam. Het OM licht een burgemeester nu alleen in bij een zware zedendelinquent met een minimale veroordeling van twee jaar, mits er vrees is voor verstoring van de openbare orde. Zoals in Roermond, want bij de twintig maanden moet ook nog die tien maanden voorwaardelijk worden meegerekend.

Het OM is bovendien niet op de hoogte van alle verhuizingen van ex-zedendelinquenten. Ook worden zulke zaken soms stil gehouden om onrust en eigenrichting in een buurt te voorkomen. Bescherming van de privacy van de veroordeelde is in dit geval eveneens belangrijk voor justitie.

In de Limburgse gemeente heeft justitie de burgemeester niet ingelicht, omdat er geen gevaar voor ordeverstoring zou zijn. Burgemeesters vinden dat een inschattingsfout. Bovendien vinden de stadsbestuurders dat ze zelf het beste kunnen beoordelen of de komst van iemand de openbare orde wel of niet verstoort. Daarom willen ze in zo’n geval te allen tijde worden geïnformeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden