Update

Burgemeester Zutphen zingt couplet Wilhelmus niet

Burgemeester Gerritsen van Zutphen is niet verplicht het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen. Beeld Zutphen.nl
Burgemeester Gerritsen van Zutphen is niet verplicht het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen.Beeld Zutphen.nl

Burgemeester Arnold Gerritsen (D66) van Zutphen is niet verplicht het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen. In Zutphen is het bij gelegenheden gebruikelijk om zowel het eerste als het zesde couplet te zingen, maar Gerritsen kan zich niet vinden in de christelijke tekst van het zesde couplet en houdt daarom zijn mond dicht.

Voorzitter Sjaak Meijer van de Koninginnedagorganisatie in Zutphen ergerde zich zo aan de houding van Gerritsen, dat hij er vragen over heeft gesteld aan het landelijke bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Dat heeft nu laten weten dat er geen protocollaire voorschriften zijn voor het zingen van het volkslied door burgemeesters.

Het zesde couplet begint met de strofe 'Mijn schilt ende betrouwen, zijt Gij o God mijn Heer....' en is een geloofsbelijdenis. Gerritsen herkent zich daar niet in en zingt volgens de gemeente al jaren niet mee. De burgemeester wil er verder niet op ingaan. Hij wil er nog wel een keer met de stichting Koninginnedag Zutphen over praten. Meijer wil de kwestie bij de volgende landelijke vergadering van de Oranjeverenigingen nog eens aankaarten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden