Burgemeester Wolfsen: Elke wijk is anders, er is geen specifiek Marokkaans probleem

Utrechts burgervader vindt dat speciaal Kamerdebat veel mensen onrecht doet

Of het Kamerdebat over 'het Marokkanenprobleem' dat de PVV had aangevraagd doorging was gisteravond bij het sluiten van deze krant onzeker, maar de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, woordvoerder van de 22 zogenoemde 'Marokkanengemeenten', vindt zo'n debat 'stigmatiserend'.

Bestaat het Marokkanenprobleem?
"Nee. Dat vind ik echt zo'n verkeerde kwalificatie voor een debat. Dat is echt veel te generaliserend. Een groep jonge Marokkaanse jongens is oververtegenwoordigd op het gebied van schooluitval, overlast, werkloosheid en criminaliteit."

Meer dan veertig procent van de Marokkaanse jongens tussen de 12 en 24 jaar uit Utrecht kwam tussen 2006 en 2010 in aanraking met de politie. Moet je die apart aanpakken?
"Ja en nee. Als je schoolverzuim of criminaliteit wilt aanpakken, moet je letten op de cultuur waarin die jongens leven. Wij zagen bijvoorbeeld dat ouders van Marokkaanse jongens die met de politie in aanraking kwamen nooit op de zitting bij de rechter verschenen. Daardoor had een straf ook minder impact. We hebben iemand aangesteld die contact legde met de ouders, en dat werkte. Toen kwam opeens 80 tot 90 procent opdagen."

Het heeft volgens u dus wel te maken met cultuur?
"Het is geen probleem van Marokkanen. Er zijn ook gemeenten waar ze problemen hebben met jonge Antilliaanse jongens. Maar in onze statistieken zijn Marokkaanse jongens oververtegenwoordigd. Dan moet je daarin gericht investeren."

De afgelopen jaren kregen 22 gemeenten met veel Marokkaanse inwoners extra geld van de overheid om problemen onder Marokkaanse jongeren aan te pakken. Dat stopt dit jaar. Wat nu?
"We hebben geleerd dat we cultuursensitiever moeten werken en daar gaan we mee door. Maar we richten ons in Utrecht niet specifiek op Marokkanen. Er is niet één recept om alle problemen aan te pakken. Elke wijk of straat is anders. We hebben gemerkt dat wat in de ene stad werkt, in de andere niet per se aanslaat. Je hebt maatwerk nodig. In het algemeen moeten we rekening houden met de specifieke culturele achtergrond en de omstandigheden waarin jongeren worden opgevoed."

Is zo'n cultuurgerichte aanpak niet stigmatiserend?
"Zo'n Kamerdebat, dat is stigmatiserend. Dat helpt de integratie absoluut niet. Je doet zoveel mensen onrecht door te spreken van een 'Marokkanenprobleem', degenen die goed presteren voelen zich hierdoor echt gegriefd. Iets anders is om maatwerk te leveren binnen een gemeente. Dat werkt. En als er overlast is van hoofdzakelijk Marokkaanse jongens, dan mag je dat natuurlijk best benoemen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden