Burgemeester Vossen schuldig aan fraude

Van een onzer verslaggevers MAASTRICHT - Vijf jaar lang mag Wiel Vossen, burgemeester van Gulpen en volgens de rechtbank in Maastricht schuldig aan fraude, niet zijn ambt uitoefenen. Bovendien is hem een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk opgelegd en moet hij een boete van 6 000 gulden betalen.

Opgelucht dat het hoge woord van rechtbank-president mr. J. Huinen na zestien maanden van onzekerheid daar was, reageerde de 56-jarige Vossen gisteren laconiek, onaangedaan op het vonnis. “Ik heb gemengde gevoelens, maar op hoofdpunten ben ik toch onschuldig gebleken. De beschuldigingen tegen mij zijn ook naar het oordeel van de rechtbank deels onjuist.”

Meer wilde Vossen niet kwijt, ook niet toen hem werd voorgehouden dat hij - de eerste burgemeester in Nederland die wegens fraude terecht heeft gestaan - op andere punten wel is veroordeeld. “Ik ga eerst het vonnis grondig bestuderen.”

De CDA-burgemeester, die sinds juli vorig jaar op non-actief staat, maar zijn bezoldiging krijgt doorbetaald, is volgens de rechtbank schuldig aan het medeplegen van valsheid in geschrifte en het gelegenheid verschaffen tot opzettelijke uitlokking daarvan. Ook heeft hij in strijd met zijn ambtsplicht een gift aangenomen van het weg- en waterbouwbedrijf BLM en heeft hij in 1989 en 1991 de belasting ontdoken.

Officier van justitie mr. J. van Atteveld had achttien maanden gevangenisstraf tegen Vossen geeist, waarvan zes voorwaardelijk. Vier van de ten laste gelegde feiten acht de rechtbank echter niet bewezen. Het gaat daarbij onder meer om het aannemen van giften van een drietal bedrijven. In de BLM-kwestie, die tot een veroordeling heeft geleid, mocht Vossen tegen lagere kostprijs het straatje rond zijn woning van klinkers voorzien. Dat karwei werd uitgevoerd door werknemers van BLM. Vossen betaalde de stratenmakers, die het tegelpad in hun vrije tijd zouden hebben aangelegd, naar zijn zeggen twintig gulden per uur. Maar dat gebeurde niet rechtstreeks, de totale som gaf de burgemeester aan een van de directeuren van het bedrijf. Vossen zou er 4 000 gulden wijzer van zijn geworden. Volgens de rechtbank wist hij dat de gift tot doel had BLM te begunstigen bij het verstrekken van opdrachten door de gemeente en is hij daarmee schuldig.

In haar vonnis zegt de rechtbank dat bij het bepalen van de straf rekening is gehouden met de 'voorbeeldfunctie' die een burgemeester moet vervullen. De feiten waaraan Vossen zich schuldig heeft gemaakt, houden volgens de rechtbank in dat hij voor de duur van vijf jaar geen openbaar ambt kan bekleden. Volgens de raadsman van de burgemeester, mr. J. Goumans, zal zijn client tegen het vonnis in beroep gaan. De behandeling daarvan heeft een schorsende werking, hetgeen betekent dat Vossen vooralsnog geen onmiddellijk ontslag boven het hoofd hangt.

Verlenging

Minister Dales van binnenlandse zaken zal niettemin nog dit jaar een beslissing moeten nemen over het verlengen van Vossens ambtstermijn, die op 1 januari afloopt. Wanneer het besluit voor de burgemeester negatief uitvalt, is het voor hem vooral van (financieel) belang of hem 'eervol' ontslag wordt verleend dan wel dat hij zonder meer moet vertrekken.

Onderwijl blijft voor het burgemeestersambt van Gulpen voorlopig de uitbetaling van een dubbele bezoldiging gelden: die aan Vossen en die aan zijn waarnemer, J. G. Smeets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden