Burgemeester: voetbal vaker zonder politie

Stewards bij de wedstrijd AZ-Ajax Beeld anp
Stewards bij de wedstrijd AZ-AjaxBeeld anp

Wordt er niet veel te veel politie ingezet bij het betaald voetbal? De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge vraagt zich na een rimpelloos voetbalweekeinde zonder politie af of agenten niet veel beter voor andere zaken kunnen worden ingezet.

Hanne Obbink

De inzet van de politie bij voetbalwedstrijden is te veel een vanzelfsprekendheid. Het kan veel vaker zonder. Dat kán misgaan, "maar wie elk risico wil uitbannen, zit op het verkeerde spoor."

Die conclusie trekt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge (CDA) nadat drie voetbalwedstrijden in de eredivisie afgelopen zaterdag en zondag rimpelloos verliepen, ook al kon er door cao-acties geen politie worden ingezet om de veiligheid te waarborgen. Bij één wedstrijd (Feyenoord - FC Utrecht) waren geen acties en was wel politie aanwezig, de overige wedstrijden waren afgelast.

In steden waar niet werd gespeeld, was het wel onrustig vanwege acties van ADO- en NEC-fans. Er werden in totaal drie arrestaties verricht.

Stewards en verkeersregelaars
AZ-Ajax, gisteren in Alkmaar, stond aangemerkt als een wedstrijd met een 'beperkt risico'. Normaal gesproken zou Bruinooge daarvoor vijftig à zestig politiemensen achter de hand houden, voor het geval er iets mis zou gaan. Die agenten waren er gisteren niet. Wel hadden AZ en Ajax samen gezorgd voor vijftig extra stewards en verkeersregelaars. Dat moet genoeg zijn, had Bruinooge van tevoren bedacht, en dat bléék ook genoeg.

"Natuurlijk was er een risico", zegt de burgemeester achteraf. "En misschien gaat het de volgende keer in Alkmaar wél mis. Dat is ook precies wat ik bedoel: burgemeesters en politie schieten te vanzelfsprekend in de reflex dat ze risico's willen uitsluiten. Maar een risicoloze samenleving bestaat niet. Als ik de straat oversteek, neem ik ook een risico. Daarom kijk ik altijd goed uit, dan valt het met dat risico wel mee."

Burgemeesters zijn volgens Bruinooge te veel bezig zich in te dekken. Als ze zorgen voor een grote politieinzet bij voetbalwedstrijden (en trouwens ook bij andere evenementen) kunnen ze daar tenminste niet op aangesproken worden als er iets misgaat.

Want áls dat gebeurt, is de burgemeester vaak de eerste die moet hangen. "Dan is het: die moet weg."

Verkeerde discussie
Daardoor voeren we een heel verkeerde discussie, vindt Bruinooge. Volgens de meest recente cijfers (uit seizoen 2013/2014) worden bij sommige wedstrijden meer dan tweeduizend agenten ingezet, en alles bij elkaar kost het eredivisievoetbal de politie meer dan 150.000 uur. Die tijd kan niet aan andere zaken besteed worden.

"Daarover gaat de discussie nooit", zegt Bruinooge. "Maar als ik van iemand uit mijn stad hoor dat er al drie keer is ingebroken en ik moet zeggen: sorry, de politie komt er niet aan toe, dan heeft dat rechtstreeks daarmee te maken. Laten we eens goed discussiëren over de vraag voor welke zaken de inzet van de politie het meest gewenst is."

Organisatoren van evenementen kunnen volgens Bruinooge veel zelf. "Toen ik acht jaar geleden aantrad, werd tweederde van alle voetbalwedstrijden hier gezien als risicovol. Doordat ik clubs heb aangesproken op wat ze zelf kunnen doen, zijn het er nu nog maar twee."

En ook bij die twee is nauwelijks politie nodig. "Dat is vanmiddag bewezen."


'Voorstel interessant'
Praten over de inzet van minder politie bij voetbalwedstrijden is een goed idee. Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP maandag op Radio 1 in reactie op uitspraken van burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar. Bruinooge liet zondag het als risicowedstrijd aangemerkte duel tussen AZ en Ajax doorgaan ondanks de politiestakingen en dat ging vlekkeloos. "Als dit de bijvangst is van onze acties dat is dat mooi", zei Van de Kamp over het idee dat er politiecapaciteit kan worden bespaard. Hij wil daar graag het gesprek over aangaan, maar waarschuwde wel voor te veel optimisme: "Een zwaluw maakt nog geen zomer." (anp)

Een wedstrijd als alle andere
Een uur voor de wedstrijd, de stroom van supporters komt goed op gang. Vlakbij het AZ-stadion, middenin die optocht van fans, botsen twee auto's tegen elkaar en daar komt politie op af. Jammer, grinnikt een omstander. "We hadden willen bewijzen dat we zonder politie kunnen."

Dat bewijs wordt later alsnog geleverd. Een handjevol politiemensen zorgt ervoor dat de Ajax-supporters soepel vanaf de A9 de parkeerplaats bij het stadion oprijden. Verder doet de wedstrijd AZ-Ajax het zonder politie, en dat gaat uitstekend. "Vorig jaar ook, hoor", zegt Barry Doddema, die bij elke thuiswedstrijd van AZ op de tribune zit. "Toen stond er op de parkeerplaats één ME-busje. Was nergens voor nodig."

Extra spannend, zonder politie achter de hand? Welnee, zegt steward Piet Kemker vlak voor de wedstrijd. "Het is een wedstrijd als alle andere. Heel relaxed." Kemker is al vijftien jaar clubsteward, daar verdient hij drie tientjes per wedstrijd mee, dus ja, hij doet het vooral uit liefde voor de club. Samen met andere stewards moet hij zorgen dat AZ- en Ajax-supporters na afloop niet elkaar opzoeken - blijkt ook nergens voor nodig.

En die 0-3 nederlaag? "Haha, ja, dat is voetbal, hè. Je kunt winnen en verliezen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden