Burgemeester Venetië verdacht van corruptie

Arrestatie Georgio Orsoni en tientallen anderen blameert premier Renzi

De burgemeester van Venetië, die gisteren werd aangehouden op verdenking van corruptie, ontkent de beschuldigingen aan zijn adres. Georgio Orsoni wordt verdacht van afpersing, omkoping en witwassen in het kader van een langlopend dijkenproject rond de stad.

Naast Orsoni werden nog 34 andere politici en ondernemers gearresteerd. In totaal zou zo'n 20 miljoen euro zijn weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Het corruptieschandaal volgt op decennia van getouwtrek om de Venetiaanse 'deltawerken'. Al in 1966, toen Venetië getroffen werd door een grote overstroming, werd gesproken over de aanleg van een waterkeringssysteem. Toch duurde het nog 35 jaar voordat er schot kwam in de zaak. Pas in 2003 legde toenmalig premier Berlusconi de eerste steen.

De corruptiepraktijken zouden hebben plaatsgevonden bij het aanbestedingsproces van het project. Vorig jaar werd het hoofd gearresteerd van het consortium dat verantwoordelijk is voor de bouw.

De 67-jarige Orsoni is lid van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi en sinds 2010 burgemeester. Eerder zat hij in de raad van bestuur van de Biënnale van Venetië.

Venetië kampt al eeuwen met wateroverlast door de stijging van de zeespiegel en de verzakking van de bodem. Daarnaast stuwt de bora, een snijdende valwind, het water in de wintermaanden nog verder op. De Venetiaanse 'deltawerken' zijn onderdeel van een groter project dat het Italiaanse kustgebied moet beschermen.

Het Nederlandse bedrijf Strukton is sinds 2013 betrokken bij het project en verantwoordelijk voor de fundering van de beweegbare vloeddeuren van de zogenoemde Chioggia Flood Barrier. Daarmee kan de Lagune van Venetië worden afgesloten van de Adriatische Zee. Dit weekeinde wordt de eerste caisson afgezonken.

Met de arrestatie van Orsoni neemt de druk op premier Renzi toe. Vorige week beloofde hij in een speech om de wijdverbreide corruptie in Italië aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden