Burgemeester van Rosmalen: Dit is niet uit te leggen

ROSMALEN - Verraden door de politiek voelen zij zich. Naar de inwoners van Rosmalen is niet geluisterd, vinden zij. Maar de verslagenheid overheerst, nu de gemeente op 1 januari 1996 samengaat met Den Bosch.

RUTGER VAHL

Woensdagmorgen in Rosmalen, een gemeente van 28 000 inwoners. 'Rosmalen verraden! Door de Haagse paarse arrogantie!' schreeuwt een poster. Een vlag hangt demonstratief halfstok. Een spandoek: 'Den Haag, hier zakt mijn broek echt van af'.

Maar iedereen weet dat het nu definitief is gedaan. De strijd is gestreden en verloren. Dinsdagmiddag bezegelde de Eerste Kamer met één stem verschil het lot van het Brabantse dorp.

Burgemeester P. van der Velden toont zich een sportief verliezer. Natuurlijk, ook hij is teleurgesteld. Niet alleen omdat Rosmalen zijn onafhankelijkheid verliest, ook omdat het debat hem zwaar is tegengevallen. “Het was een herhaling van zetten ten opzichte van 30 mei, toen de Eerste Kamer ook over de fusie vergaderde”, zegt hij.

De VVD-fractie vond op die dag de plannen van staatssecretaris Van de Vondervoort (binnenlandse zaken) voor gemeentelijke herindeling nog onvoldoende. Dinsdagmiddag ging ze zonder noemenswaardige verbeteringen akkoord. “De Eerste Kamer is onder zware druk van het paarse kabinet overstag gegaan”, concludeert Van der Velden. “De VVD heeft een kans gemist.”

Nu is er berusting. “Het besluit is democratisch tot stand gekomen en dat moeten we respecteren. Ik wil ook niet te veel in het verleden kijken. De toekomst is belangrijker. Over drie maanden moeten twee gemeenten zijn samengevoegd en er is nog ontzettend veel werk te doen.”

Annexatie

Krampachtig probeert Van der Velden een domper in iets positiefs om te buigen. “Den Bosch mag blij zijn, want ze krijgt er een fantastische gemeente bij”, zegt hij. Er klinkt net iets te veel overtuiging in zijn stem. “En Rosmalen moet deze fusie als een uitdaging zien. Dit ìs geen annexatie. Ik vertrouw erop dat Rosmalen en Den Bosch op basis van gelijkwaardigheid in verdere onderhandelingen treden.”

De inwoners van Rosmalen zijn nog niet klaar voor dit soort zalvende woorden. “Het is van de gekke, maar ik had het wel verwacht”, zegt C. van Grinsven. In 72 jaar heeft hij het dorp zien groeien van een plattelandsgehucht tot een middelgrote gemeente onder de rook van Den Bosch. Tegen zijn zin maakt hij nu de ontwikkeling naar stadsdeel mee. “De gewone man weet best wat hij wil, maar hij wordt steeds van zijn sokken gepraat door de geletterde bestuurder. Die weten het altijd beter.”

De meesten vrezen een fikse kostenstijging, wanneer hun gemeente bij het duurdere Den Bosch komt. Maar de overgang is toch vooral psychisch. “Ik ben een Rosmalense en zal nooit een Bossche zijn”, zegt een vrouw van middelbare leeftijd strijdbaar.

De gebeten hond in Rosmalen is ex-burgemeester D. Burgers, die, sinds hij vier jaar geleden burgemeester van 's-Hertogenbosch werd, een dubbelrol heeft gespeeld. In zijn Rosmalense tijd een tegenstander van samenvoeging, bleek hij een groot voorstander toen hij de ambtsketen van de buurstad omhing. Velen zien hierin een sterk staaltje van opportunisme en voelen zich verraden.

“Hij is de hoofdschuldige”, meent E. Verstappen. Dat naar de voormalige burgervader nog een laan is vernoemd, is extra wrang. “Het liefst zou hij nu minister worden”, zegt Van Grinsven.

Maar Burgers wijst de kritiek van de hand. “Ik moet het beleid uitdragen dat de meerderheid van deze raad wenst. Mijn persoon is verder niet van belang.”

Volgens T. Rasenberg van het Comité Behoud Rosmalen waren er goede alternatieven. “Een samenvoeging was niet nodig geweest. De grond die Den Bosch wil om uit te breiden, had ze ook via een goede samenwerking kunnen krijgen. Daar hoeft Rosmalen zijn onafhankelijkheid niet voor op te geven.”

De gang van zaken betekent een zware slag voor het aanzien van de politiek. Burgemeester Van der Velden: “Het is niet uit te leggen, 98 procent van de bevolking heeft zich tegen de fusie uitgesproken. Ik twijfel dan ook sterk aan het maatschappelijke draagvlak van deze beslissing.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden