Burgemeester van Londen geschorst wegens kwetsen

Een Britse disciplinaire raad heeft de Londense burgemeesterLivingstone voor vier weken geschorst, omdat hij zijn ambt indiskrediet heeft gebracht door een joodse journalist tevergelijken met een nazi-kampbewaker.

“Zijn behandeling van de journalist was onnodig kwetsend enbeledigend“, zei de voorzitter van de raad, David Laverick.

In een reactie op de uitspraak zei Ken Livingston dat “gekozen politici alleen uit hun ambt verwijderd zouden mogenworden door de kiezers of als ze de wet hebben overtreden.“

De advocaat van Livingstone kondigde aan een hoger beroepte overwegen. Als er geen hoger beroep wordt aangevraagd gaat deschorsing op 1 maart in. Laverick zei dat de raad verontrust isomdat Livingstone heeft geweigerd zijn excuses aan te bieden. Hijlijkt niet begrepen te hebben dat zijn gedrag onacceptabel is,aldus Laverick.

Livingstone heeft gezegd dat hij niet de bedoeling had dejoodse gemeenschap te kwetsen toen hij verslaggever OliverFinegold van de Evening Standard vroeg of hij een Duitseoorlogsmisdadiger was geweest. Finegold, die de burgermeester omcommentaar had gevraagd over een receptie voor homo's enlesbiennes, had daarop geantwoord dat hij joods was en deopmerking beledigend vond. Daarop zei Livingstone weer datFinegold “net een concentratiekampbewaker“ was: “U doet hetalleen omdat u ervoor betaald wordt, toch?“

De burgemeester noemde de werkgevers van Finegold “tuig“ en“reactionaire fanatici“. Hij doelde daarmee op de AssociatedNewspapers, uitgever van de Evening Standard, Daily Mail en Mailon Sunday, die beleid steunen waar Livingston -die 'rooie Ken'wordt genoemd vanwege zijn linkse standpunten- tegen ageert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden