Burgemeester Van Agt houdt drie banen

amsterdam – Burgemeester Hans van Agt van Etten-Leur blijft zijn drie functies uitoefenen. Ze zijn niet strijdig met het burgemeesterschap.

Dat schrijft het college van b. en w. van Etten-Leur aan R. Dujardin (D66), die vragen had gesteld over de verschillende petten van burgemeester Van Agt. Die neemt naast zijn voorzittersrol de taken van de wethouder milieu en economische zaken op zich. Dujardin vernam dat burgers in verwarring waren over de rol van de burgemeester, die als wethouder economische zaken ook bestuurder is van het nabijgelegen vliegveld Seppe en als wethouder milieu in de commissie milieuzaken zit, die juist geluidshinder van het vliegveld wil verminderen.

Volgens F. de Bekker, CDA-partijgenoot en wethouder financiën, is er met de functies van de burgemeester niets mis. „Het gaat niet om een hobby of een bijbaan van de burgemeester. Hij is bestuurder van Seppe omdat het van economisch belang is voor de regio. Daar draagt hij de mening van het college van burgemeester en wethouders uit. Dat doet hij ook als wethouder milieu in de milieucommissie. Wij zien het juist als een pluspunt dat ons lid in de raad van commissarissen van het vliegveld met de kennis uit de milieucommissie een bijdrage kan leveren aan een milieuvriendelijke exploitatie van Seppe.”

Dat de burgemeester zijn taken als lid van het vliegveldbestuur omgekeerd ook meeneemt naar de milieucommissie, ziet Bekker niet als probleem. De wethouder woont zelf vlakbij het vliegveld en zegt dat het geluid dat ervandaan komt, nauwelijks overlast te noemen is. Bovendien ziet hij de vele functies van Van Agt niet als nadeel, maar juist als voordeel voor Etten-Leur. „Als we een lapswans van een burgemeester hadden gehad, hadden we hem nooit verzocht deze taken op zich te nemen. Maar we hebben het geluk dat we een hardwerkende, goede burgemeester hebben. Daarom konden we het aantal wethouders terugbrengen tot drie. Dat de burgemeester ook wethouderstaken doet, wordt verboden door de gemeentewet, noch door de Grondwet.”

De wethouder memoreert dat Van Agt vorig jaar nog met applaus van de gemeenteraad is herbenoemd. Inmiddels is hij zeven jaar in functie. Raadslid Dujardin is teleurgesteld over het antwoord op zijn vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden