Vreugdevuren

Burgemeester Remkes dreigt met straatverbod voor relschoppers Duindorp

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag dreigt met gebiedsverboden voor jongeren die zich schuldig maken aan ordeverstoringen in Duindorp en Scheveningen. Die mogen zich dan in de weken vóór Oudjaar en tijdens de jaarwisseling zelf, niet meer op straat begeven. Als zij het verbod negeren, worden ze direct opgepakt.

Remkes reageert hiermee op de aanhoudende onrust in de wijk Duindorp, nadat vorige week bekend werd dat het traditionele oudjaarsvuur op het strand geen doorgang vindt. In de Haagse wijk was het dinsdag voor de vierde opeenvolgende avond onrustig. Vooral op en rond het Tesselseplein hing een gespannen sfeer waarin groepjes jongeren met zwaar vuurwerk gooiden. De vernielingen leken in de loop van de avond mee te vallen, omdat de politie deze keer de gehele wijk had omsingeld. 

Alleen bewoners mochten de buurt in, nadat zij zich gelegitimeerd hadden. Sommige automobilisten werden op illegaal vuurwerk gecontroleerd. In Scheveningen bleef het rustig. Burgemeester Remkes liet zich dinsdag kort zien bij een van de controleposten om de politiemensen een hart onder de riem te steken.

In het zwart gekleed

De politie was dinsdag massaal aanwezig, nadat de gemeente bekend had gemaakt definitief ook geen toestemming te geven voor de andere vreugdevuren in de stad. Volgens Remkes kon hij als burgemeester niet anders, omdat hij geen positief advies had gekregen van de politie en de brandweer. Ook ontbrak er volgens hem informatie van de organisatoren, terwijl die wel nodig was om de vergunning te kunnen verlenen.

De rellen van de afgelopen dagen hebben de zaak ook geen goed gedaan. Remkes wil per se niet de indruk wekken dat geweld en de dreiging daarmee een soepele behandeling van de vergunning mogelijk maken. Dat zou lijken op chantage. Afgelopen week hebben een kleine honderd in het zwart geklede jongeren op grote schaal vernielingen aangericht in de wijk. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand. Maandag werden twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Een dag eerder waren dertien mensen aangehouden. De politie deed dinsdag opnieuw invallen in Duindorp.

Den Haag maakte dinsdag bekend definitief geen toestemming te geven voor vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp. De organisatoren voldoen niet aan de eisen en krijgen daarom geen vergunning. “Dat betekent dat er dit jaar geen vergunde vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp zullen plaatsvinden”, aldus Remkes. De bouwers van de vreugdevuren moesten dit jaar voor het eerst vergunningen aanvragen, na de afgelopen jaarwisseling. Toen richtte een vonkenregen veel schade aan in Scheveningen.

Lees ook:

Hoe moet dat nu in Den Haag, zonder vreugdevuren?

De grote vuren op het strand creëerden ooit rust in Scheveningen en Duindorp. Nu ze zijn verboden, is de vraag hoe onrustig de jaarwisseling - en eigenlijk de hele maand december - verloopt in de voormalige vissersdorpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden