Burgemeester Pop verwijt Docters van Leeuwen beïnvloeden CID-onderzoek

Van onze verslaggevers HAARLEM - Burgemeester mr. J. Pop van Haarlem heeft bedenkingen bij de 'sturende rol' die procureur-generaal mr. A. Docters van Leeuwen zou hebben gespeeld gespeeld bij de affaires rond de criminele-inlichtingendienst van zijn korps. De hoogste ambtenaar van justitie heeft door het stelselmatig en doelbewust achterhouden van informatie, de Haarlemse korpschef M. Straver onnodig in een moeilijke positie gebracht.

Dit zegt Pop in een interview met Trouw. Na een vernietigend rapport van de rijksrecherche neemt de druk op de verantwoordelijk korpschef Straver en de Haarlemse officier van justitie De Beaufort sterk toe. Verwacht wordt dat zij binnenkort worden vervangen.

Pop, beheerder van het regiokorps Kennemerland, neemt het Docters van Leeuwen, die voorzitter is van het college van procureurs-generaal, kwalijk dat deze hem ondanks herhaalde verzoeken, onwetend hield van de vorderingen in het rijksrecherche-onderzoek naar de CID-Haarlem.

Pop zat met Docters van Leeuwen ten tijde van het rijksrecherche-onderzoek in een overleggroep waarin - aldus het onderzoeksrapport - de onderzoeksresultaten 'periodiek onderwerp waren van bespreking.'

Pop zegt dat hij voortdurend heeft gevraagd naar tussenrapporten. “Ik zat daar eigenlijk als een vreemde eend in de bijt. Ik was nog maar net als burgemeester aangetreden en kende het korps niet goed. Ik heb gezegd: laat me weten als ik iets kan doen en stel me tussentijds op de hoogte van ontwikkelingen.”

In het onderzoeksrapport wordt gemeld dat in de regiegroep 'slechts zeer terughoudend informatie over het verloop van het rijksrecherche-onderzoek werd verschaft' en dat de korpsleiding en de hoofdofficier van justitie in Haarlem daarover uiterst ontstemd waren.

Ook korpschef M. Straver is volgens Pop stelselmatig en met opzet onwetend gehouden van de vorderingen. Pas na verloop van tijd werd duidelijk dat aan korpsleiding en korpsbeheerder zeer belastende informatie over de ontspoorde Haarlemse CID werd onthouden, die al wel tot in de details bekend was bij de enquêtecommissie-Van Traa. “Het effect was dat het optreden van de onwetende Straver bij Van Traa toch op z'n minst geen sterk nummer was. De korpschef baseerde zich volledig op de informatie die hij van de chef-CID Klaas Langendoen kreeg, informatie die naar later bleek onjuist was. Ik vind het beneden niveau dat de hoofdcommissaris, potverdorie míín hoofdcommissaris, niet is geïnformeerd.”

Pop gaat niet zo ver dat hij van een complot tegen de leiding van het regiokorps Kennemerland wil spreken, “maar vreemd is het allemaal wel.” De korpsbeheerder merkt op dat Docters van Leeuwen wel op de hoogte werd gehouden van het verloop van het rijksrecherche-onderzoek. Docters van Leeuwen wil niet reageren op de kritiek van Pop. Hij verwijst naar de stukken.

Pop zal minister Dijkstal volgende week duidelijk maken dat er wat hem betreft geen reden is maatregelen te nemen tegen zijn korpschef.

- Meer nieuws op pagina 3

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden