Burgemeester ontwapent de politie van Acapulco, de moordhoofdstad van Mexico

Mariniers arresteerden dinsdag enkele hoge politiefunctionarissen in de Mexicaanse badplaats Acapulco.Beeld AFP

De politie van Acapulco is ontwapend. Daar kon deze Mexicaanse vakantieplaats weleens veiliger van worden.

De inwoners van Acapulco wisten dat er iets aan de hand was, toen dinsdagochtend een helikopter van de Mexicaanse marine laag over het centrum van de badplaats scheerde. Militairen blokkeerden de straten rondom het hoofdkwartier van de gemeentepolitie en minuten later stormden ongeveer honderd mariniers het gebouw binnen, ontwapenden zo'n vijfhonderd agenten van de gemeentepolitie, namen documenten in beslag en arresteerden het hoofd van de politie en de chef van de verkeerspolitie. Ook twee commandanten werden aangehouden, op verdenking van moord.

De operatie kwam als een grote verrassing, maar was in het geheim al een tijd lang voorbereid. Volgens gouverneur Hector Astudillo van de deelstaat Guerrero, waarin Acapulco ligt, was de inval hard nodig, omdat er sterke aanwijzingen waren dat de gemeentepolitie in de populaire badplaats is geïnfiltreerd door de georganiseerde misdaad en 'sommige elementen' binnen het korps samenwerken met criminelen.

De komende tijd zijn het Mexicaanse leger, de federale politie en de deelstaatpolitie verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. Terwijl zij in de straten patrouilleren, zullen de agenten van de gemeentepolitie worden onderzocht op banden met criminele bendes. Ze zullen onder andere een test met een leugendetector moeten ondergaan. "De politie van Acapulco had vandaag een moeilijke etappe", zei gouverneur Astudillo in een interview op Radio Fórmula. 

Dagelijks lijken

Niemand twijfelde eraan dát er iets moest gebeuren in Acapulco. De ooit zo glamoureuze Parel van de Pacific, waar sterren als Elvis Presley en Frank Sinatra graag hun vakanties doorbrachten, is sinds enkele jaren ondergedompeld in crimineel geweld. Drugsbendes vechten er een bloedige territoriumstrijd uit, die aan vele honderden mensen het leven heeft gekost.

Dat geweld beperkt zich niet alleen tot de uitgestrekte sloppenwijken in het noorden van de stad. Ook aan het strand bij de befaamde boulevard worden al maanden bijna dagelijks lijken gevonden. In 2017 betreurde Acapulco 106 moorden per 100.000 inwoners, waardoor het de moordhoofdstad van Mexico en een van de gewelddadigste steden ter wereld is.

"De gemeentepolitie is volledig door de criminaliteit geïnfiltreerd", zegt Ricardo Castillo, hoofdredacteur van nieuwswebsite Quadratin Guerrero. "Het gemeentebestuur wist al jaren van de problematiek, maar heeft er niets aan gedaan."

Snel beter

Het is niet de eerste keer dat de gemeentepolitie van Acapulco wordt aangepakt. In 2014 en 2015 legden agenten een jaar het werk neer, nadat de toenmalige burgemeester, Luis Walton, ze door het leger liet ontwapenen in een poging het korps te zuiveren van corruptie. Opvallend genoeg daalde het aantal geweldsmisdrijven in Acapulco tijdens die staking sterk. Toen Waltons opvolger, de huidige burgemeester Evodio Velázquez, de politie weer bewapende en de staking zo beëindigde, nam het geweld weer toe.

Een politiecommandant vertelde Trouw enkele jaren geleden nog dat, zonder stevig ingrijpen, de corruptie in de gemeentepolitie een probleem zou blijven. Met het optreden tegen het korps van dinsdag en de komst van een nieuwe burgemeester over enkele weken is er echter hoop dat het snel beter zal gaan in Acapulco.

"Net als een paar jaar geleden denk ik dat we het geweld dankzij de interventie van de marine snel zullen zien dalen", zegt Ricardo Castillo. "Maar het nieuwe gemeentebestuur zal de politie flink moeten aanpakken, anders is zo'n ingreep over een paar jaar weer nodig."

De naam van de politiecommandant is bij de hoofdredactie bekend.

Lees ook:

Vindt Mexico met president López Obrador een uitweg uit het geweld?

De aanstaande president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, belooft een einde te maken aan de straffeloosheid in zijn land. Slachtoffers van geweld blijven sceptisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden