Burgemeester onder vuur wegens bijbaan

Burgemeester Jan van Agt van Etten-Leur, de neef van oud-premier Dries van Agt, ligt in zijn eigen gemeente onder vuur.

Burgemeester Jan van Agt is burgemeester én portefeuillehouder economische zaken en milieu. Dat betekent dat hij op gebieden opereert als wethouder. Maar hij is ook lid van de raad van commissarissen van het vliegveld Seppe, een vliegveld in de buurt van Etten-Leur. ,,Die functies zijn met elkaar in tegenspraak”, zegt R. Dujardin, fractievoorzitter van D66 in Etten-Leur. ,,Van Agt zit als portefeuillehouder milieu in een commissie die het vliegveld controleert en moet praten over nieuwe richtlijnen voor het vliegen over bebouwing en stiltegebieden. Maar het lijkt alsof hij daar praat als commissaris van het vliegveld. Ik hoorde burgers na een vergadering zeggen dat ze niet begrepen of ze nu hadden geluisterd naar de burgemeester, de vliegveldbestuurder of een wethouder milieu.”

Het komt regelmatig voor dat een burgemeester een wethouderspost op zich neemt, vaak als er in een gemeente weinig wethouders zijn. Zo ging het ook in Etten-Leur. Daar kwamen na de laatste gemeenteraadsverkiezingen geen vier, zoals voorheen, maar drie wethouders. De burgemeester nam daarom ook twee portefeuilles op zich. Vorige week bekritiseerden in deze krant enkele deskundigen zich over die ook in grotere gemeenten steeds gangbaarder constructie. Een benoemde burgemeester hoort boven de partijen te staan, zei politicoloog A. Krouwel. Burgemeesters die een portefeuille beheren, ’rommelen met de democratie’, zei onderzoeker J. van den Berg, en zijn collega H. Aardema deed pas geleden onderzoek naar de beste rol voor de burgemeester: geen politieke rol, adviseert hij.

Fractievoorzitter Dujardin uit Etten-Leur sloeg de Gemeentewet erop na en concludeert dat de burgemeester uit hoofde van zijn functie eigenlijk ook geen commissaris van het vliegveld kan zijn. In die wet staat dat een burgemeester geen nevenfuncties mag vervullen ’waarvan de uitoefening ongewenst is met de vervulling van zijn burgemeestersambt of op de handhaving van zijn onpartijdigheid en onafhankelijkheid’.

,,Het lijkt mij dat de rollen van de burgemeester hier strijdig met elkaar zijn”, zegt hij. Dujardin schreef daarom een brief naar het college van burgemeester en wethouders, waarin hij aandringt op zuiverheid. Het college van burgemeester en wethouders zal in de loop van deze week antwoorden. Voordat hij dat antwoord heeft verstuurd, wil burgemeester van Agt niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden