Burgemeester: Nog één Roma op mijn grond en ik pleeg zelfmoord

Een Romavrouw in een kamp in het Noorden van Frankrijk. Beeld REUTERS
Een Romavrouw in een kamp in het Noorden van Frankrijk.Beeld REUTERS

Het is burgemeester Paul Renaudat van het Franse dorp Chavannes menens. Keren de Roma terug in zijn gemeente, dan pleegt hij zelfmoord. Een opoffering voor de goede zaak, noemt Renaudat zijn morbide voornemen.

Marco Visser

Voor de burgemeester was het onverteerbaar dat een groep van 35 families zonder toestemming hun kamp had opgeslagen in zijn gemeente. De groep is ondertussen verder getrokken. Toch zei Renaudat afgelopen dinsdag tegen Le Parisien: "Bij de volgende woonwagen die op gemeentegrond verschijnt, zal ik verdwijnen. Er zijn anderen geweest die opofferingen hebben gedaan omwille van de republiek en ik ben bereid hetzelfde te doen."

De aangekondigde wanhoopsdaad doet enigszins denken aan die van Dominique Venner, de historicus die eerder dit jaar in de Notre Dame zelfmoord pleegde uit protest tegen het homohuwelijk. Voor zijn daad schreef Venner op zijn weblog dat nieuwe symbolische acties nodig zijn om 'de slaapwandelaars' wakker te schudden.

Dat de Roma zonder toestemming toch op zijn grond kunnen kamperen, voelt Renaudat als een persoonlijke nederlaag. "Ik voel het als een falen van mijn missie als burgemeester, en daarom wil ik een einde aan mijn leven maken."

"Deze man is helemaal gek", reageert Bernadette Hétier van antiracisme groep MRAP. De activisten gruwen van Renaudats aankondiging en noemen het 'een truc'. De burgemeester zelf ontkent dat hij wordt gedreven door racistische motieven. Hij zegt alleen zijn inwoners te willen beschermen.

De uitlatingen van de burgemeester van Chavannes zijn meer dan het geroep van een eenzame gek. Diverse politici en burgemeesters zijn al tot de orde geroepen omdat zij de 25.000 leden tellende Romagemeenschap in Frankrijk beledigden.

Zo zei de burgemeester van het Franse Cholet, Gilles Bourdouleix, eerder dit jaar dat 'Hitler misschien niet genoeg van hen (Rome, red) heeft gedood'. Dat kwam de burgemeester op flinke kritiek te staan. Niet van de extreemrechtse Jean-Marie le Pen, die 'uitslag' krijgt van het 'stinkende' volk. Een dag na de uitlating van de oud-leider van het Front National merkte de burgemeester van Nice, Christian Estrosi, op dat alle Roma 'criminelen' zijn die keihard aangepakt moeten worden.

Drie jaar geleden kreeg toenmalige president Nicolas Sarkozy het aan de stok met Roemenië - een land waar veel Roma vandaan komen - toen hij iets vergelijkbaars riep en de rondtrekkende bevolkingsgroep afschilderde als onruststokers.

Sarkozy was ook de man achter de veegacties waarbij Romakampen werden ontruimd en de bewoners met een enkeltje Roemenië of Bulgarije op het vliegtuig werden gezet. Onder de linkse regering van Francois Hollande hoopten de Roma op meer clementie, maar daar bleek al snel geen sprake van. Sterker nog, de laatste maanden is het aantal invallen alleen maar opgevoerd.

De linkse minister Manuel Valls verdedigt de ontruimingen met de uitspraak dat 'bewoners van deze kampen helaas niet wensen te integreren in ons land vanwege culturele redenen of omdat ze in netwerken verkeren die gericht zijn op bedelarij of prostitutie'. Een staaltje onversneden racisme, oordeelden groeperingen die opkomen voor minderheden.

Roma komen vooral uit Roemenië en Bulgarije. Sinds die landen lid zijn van de Europese Unie, is het voor hen makkelijker uit te waaieren over andere Europese landen. De vrees is dat de problemen zullen toenemen als vanaf 1 januari 2014 inwoners van Bulgarije en Roemenië vrij door de EU mogen reizen en aanspraak maken op bepaalde rechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden