Burgemeester New York wil achterstallig belastinggeld Trump alsnog innen

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio voor de Trump Tower in New York. Beeld Reuters
De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio voor de Trump Tower in New York.Beeld Reuters

Burgemeester Bill de Blasio van New York gaat achter het te weinig betaalde belastinggeld van Donald Trump aan. Dat zei hij in een reactie op de berichten van belastingfraude van de Amerikaanse president. "Trump zal al het geld dat hij New York schuldig is, moeten terugbetalen", aldus de burgemeester.

Woensdag maakte The New York Times bekend dat het Trump-imperium is gebouwd op honderden miljoenen die hem via schimmige constructies door zijn vader zijn geschonken. Hij zou het geld hebben gekregen als lening, maar er nooit iets van hebben terugbetaald. In totaal zou hij 475 miljoen aan erfbelasting hebben moeten betalen, maar via handige trucs betaalde hij uiteindelijk slechts 43 miljoen.

De vraag is of de belastingdienst nog veel kan met de beschuldigingen: de meeste zaken zijn al lang verjaard. Toch wil De Blasio proberen het te weinig betaalde belastinggeld aan New York, waar Trump al die jaren woonachtig was, alsnog te innen. "Er is sprake van ernstige overtredingen, waarvoor de stad New York sancties kan opleggen."

Ook de financiële afdeling van de staat New York zegt een onderzoek te zullen instellen. Burgemeester De Blasio twitterde woensdag: "Amerika heeft onvoldoende geld voor veteranen, kinderen en ouderen omdat rijke mensen zoals Donald Trump knoeien met de belasting."

Lees ook:

Donald Trump zwom als kleuter al in het geld

Donald Trump was behalve een soms succesvol zakenman en politicus ook nog een financieel wonderkind. Volgens de New York Times verdiende hij als kleuter, drie jaar oud, al tonnen in het bedrijf van zijn vader, projectontwikkelaar Fred Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden