Update

Burgemeester naar onrustig Paddepoel: even heel duidelijk maken wat we wel en niet tolereren

 De mobiele eenheid in de Groningse wijk Paddepoel waar onrust op straat heerst. Beeld ANP
De mobiele eenheid in de Groningse wijk Paddepoel waar onrust op straat heerst.Beeld ANP

Het rommelt flink in de Groninger wijk Paddepoel. Al sinds vrijdagavond worden daar straatbranden gesticht en vernielingen aangericht. In de nacht van zondag op maandag zijn er veertien relschoppers opgepakt. De Mobiele Eenheid kwam eraan te pas.

Karin Sitalsing

Het zenuwcentrum van de relletjes is de Voermanstraat. Vrijdagavond laat ging daar een berg afval in vlammen op. Een dag later brandden er meerdere zogenoemde vreugdevuren. Toen hulpverleners wilden ingrijpen, werden zij bekogeld met zwaar vuurwerk en bierflessen.

De schrik bij de Paddepoelsters zit er goed in, merkte burgemeester Den Oudsten vandaag tijdens zijn bezoek aan de wijk. ‘Zit je bij zo’n echtpaar van boven de tachtig van wie de schutting is weggebroken. Die mensen maken zich heel erg ongerust.’

De sfeer was gisteravond ronduit grimmig, zegt Den Oudsten. ‘Er was echt sprake van een provocatie en daar moest een eind aan komen.’ Volgens de burgemeester waren de relschoppers stenen aan het verzamelen om daarmee de politie, en misschien ook wel de brandweer, mee te bekogelen. ‘De politie en de ME hebben ze rustig gekregen en het zo heel netjes opgelost.’

Die avond begonnen de brandjes al tegen zevenen. Hulpdiensten in kogelvrije vesten verzamelden zich bij het overdekte winkelcentrum en trokken vandaar de wijk in. De vuren werden toen al flink gevoed, allerlei spullen belandden op de brandstapels. Ruiten en lantaarnpalen sneuvelden. De Mobiele Eenheid werd ingeschakeld. Veertien raddraaiers werden opgepakt. Een groot deel van hen zit in elk geval nog tot morgen vast. ‘We hopen zo de angel eruit te halen.’

Voor oudjaarsavond zet de burgemeester extra menskracht in. In de hele gemeente, maar een extra focus ligt op Paddepoel. Die wijk heeft, net als sommige andere wijken in de stad, een traditie van brandjes. ‘Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het zo uit de hand loopt - dát is niet iets dat bij die wijken hoort. We hielden en houden het goed in de gaten.’

Een beetje een geschiedenis

Paddepoel heeft, net als de belendende wijken Selwerd en Hoogkerk, waar het ook onrustig is dezer dagen, ‘een beetje een geschiedenis’ met vuurwerk. “Maar dit is wel geschiedenis-plus”, zegt woordvoerder Niko Beets van de gemeente. “Als mensen aangeven zich niet meer veilig te voelen in hun eigen wijk, is het tijd om in te grijpen.”

Over de identiteit van de raddraaiers doen verschillende verhalen de ronde. Stadsomroep Oog citeert een wijkbewoner die voetbalhooligans de schuld geeft - die zouden speciaal naar Paddepoel trekken om onrust te stoken. Volgens anderen is dit onzin en zou het juist om Paddepoelsters gaan.

Zaterdag was burgemeester Den Oudsten al op bezoek in Hoogkerk, in verband met de vreugdevuren aldaar. Op zijn blog reageert Commissaris van de Koning René Paas op de rellen. ‘Dit is het soort nieuws waar ik nooit aan zal wennen’, schrijft hij. En: ‘Ik geloof dat iedereen met een beetje gevoel voor verhoudingen hetzelfde denkt over geweld tegen hulpverleners: blijft van ze af en laat ze hun werk doen!’

Paas zegt niemand te kennen die ‘een goed woord over heeft voor de bedenkelijke traditie om de jaarwisseling aan te grijpen voor een spoor van geweld en vernieling. Maar dat was ook al zo toen de raddraaiers in Paddepoel nog geboren moesten worden’.

Nieuwbouwwijk

De wijk Paddepoel, even ten noorden van het centrum, is een zogenoemde uitbreidingswijk, haastig gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De laatste jaren wordt er flink aan de wijk gewerkt: veel wat verpauperde flats zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Ook verrijzen er veel studentenwoningen.

De veertien arrestanten worden verdacht van openbare geweldpleging. Vier van hen waren maandagochtend alweer op vrije voeten. Eén persoon raakte gewond bij de rellen: een agent werd gebeten door zijn eigen hond.

Lees ook:

De witte buren fietsen langs de gekleurde school de wijk uit

Het Nederlandse onderwijs raakt steeds verder gesegregeerd. Maar hoe komt het dat in Groningen meer hoogopgeleide ouders omfietsen voor de school van hun kind, dan in bijvoorbeeld Zaanstad of Zoetermeer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden