Burgemeester Mostar wil driejarig mandaat voor Ifor

BONN (AFP, Reuter) - Hans Koschnick, de door de Europese Unie uitgeleende burgemeester van Mostar, heeft gisteren een lans gebroken voor een verlenging van het mandaat van de Navo-vredesmacht in Bosnië (Ifor) met drie jaar.

In de krant Berliner Morgenpost stelt de Duitser dat ongeveer een derde van de huidige troepenmacht van 60 000 man moet achterblijven om de vrede in de Balkan te bewaren. Het huidige mandaat van Ifor loopt eind december af. Koschnick gaat ervan uit dat de VS hun troepen (rond 40 000 man) zullen terugtrekken. Hij hoopt echter dat de Amerikanen bereid zullen blijven luchtsteun te verlenen. Europa zou bij gevolg het merendeel van de achterblijvende vredesmacht op de grond moeten leveren. De EU-burgemeester, die begin volgende maand aftreedt, denkt dat de moslim-Kroatische federatie zeker nog drie jaar nodig heeft om een eigen strijdmacht op te bouwen. De resterende vredesmacht moet er in deze periode voor zorgen dat er geen nieuwe gevechten uitbreken.

Massagraf

Een onderzoekscommissie van de Bosnische regering heeft in het noordwesten van Bosnië een massagraf met mogelijk meer dan 100 slachtoffers van een Servisch concentratiekamp ontdekt. De vondst werd gedaan bij Lusci Palanka, 50 kilometer ten oosten van Bihac. De toegang tot het graf was opgeblazen en vervolgens met vuilnis dichtgegooid.

Pathologen vermoeden dat in het graf meer dan honderd slachtoffers van het beruchte kamp Omarska liggen. Omarska was een van de grootste concentratiekampen van de Bosnische Serviërs. Die sloten het kamp onder internationale druk direct na de ontdekking in de zomer van 1992.

Voormalige gevangenen uit Omarska maakten melding van dagelijkse moorden en executies. Mensenrechtenorganisaties schatten het totale aantal moslims dat in het kamp is omgebracht op ver boven de tienduizend. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft tegen de commandant van Omarska, Zeljko Meakic, een opsporingsbevel uitgevaardigd.

De Navo heeft troepen gestuurd naar de westelijke wijk Dobrinja in Sarajevo, waar de spanning hoog oploopt wegens ruzie over de scheidslijn tussen moslims en Serviërs. In de wijk zijn Serviërs achtergebleven die zich verzetten tegen de terugkeer van moslims of Kroatische bewoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden