Burgemeester mag vrijheid pedoseksueel niet beperken

Burgemeester Kolff van Veenendaal kan een veroordeelde pedoseksueel, die terugkeerde in zijn oorspronkelijke woonomgeving, geen extra maatregelen opleggen.

De civiele rechter in Utrecht bepaalde gisteren in een door Kolff tegen de pedoseksueel aangespannen zaak dat de gemeente Veenendaal niet ontvankelijk is. De gang naar de rechter, met als doel elf aanvullende afspraken met de pedoseksueel te maken, is een 'onaanvaardbare doorkruising van het publiekrecht', zegt de rechter.

Het betekent dat Kolff de man geen andere maatregelen mag opleggen dan de strafrechter eerder deed. Vanwege de onrust in de Veenendaalse wijk waar de pedoseksueel woont, heeft de rechter de zaak tóch inhoudelijk bekeken. Hij begrijpt de gevoelens van angst en bezorgdheid van omwonenden van de als 'hardnekkige pedofiel' omschreven man. Deze werd eerder veroordeeld voor ontucht met een minderjarige en het bezitten en verspreiden van kinderporno.

De rechter noemt dit 'ernstige feiten' maar volgens hem mag niet uit het oog worden verloren dat het 'pedofiel-zijn' als zodanig niet onrechtmatig is. Dat zou alleen het geval zijn als de man (opnieuw) vergelijkbare strafbare feiten zou plegen.

Burgemeester Kolff wilde de man dwingen weg te blijven van kinderrijke locaties in zijn buurt. Ook zou hij met enige regelmaat het gesprek moeten aangaan met de burgemeester. De rechter wijst erop dat er geen aanwijzingen zijn dat de man na zijn vrijlating (in juni) in de fout is gegaan. Daarnaast houdt hij zich aan het reclasseringstoezicht en andere door de rechter opgelegde maatregelen.

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden