Burgemeester mag pedoseksueel geen extra maatregelen opleggen

Beeld anp

Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal start een bodemprocedure in de zaak tegen een pedoseksueel die na zijn vrijlating weer in zijn gemeente is gaan wonen. De voorzieningenrechter in Utrecht wees het verzoek om als gemeente extra maatregelen te mogen nemen af, maar Kolff is het daar niet mee eens.

Hij noemde de uitspraak woensdag 'teleurstellend'. 'Het gaat hier om de vrijheid van de één tegenover de vrijheid van de ander. Daarover zijn goede afspraken nodig. Niet als extra straf, maar om problemen te voorkomen. Ik waag te betwijfelen of de rechter hier de goede afweging heeft gemaakt', zei Kolff tegen het ANP.

Volgens de Utrechtse rechter kan alleen de strafrechter een verdachte extra maatregelen opleggen. Dat is in het geval van de Veenendaler ook gebeurd: hij moet nog verplicht therapie volgen en wordt gecontroleerd door de reclassering. Als de man weer in de fout gaat, komt hij weer bij de strafrechter terecht. Maar tot nu toe heeft hij niets onrechtmatigs gedaan. 'Pedofiel-zijn is als zodanig niet onrechtmatig', aldus de rechter. En dus kan de gemeente niets van hem eisen en staat de man in zijn recht nu hij weigert afspraken te maken met de burgemeester.

Kinderrijke omgeving
Kolff: 'Nu we van deze man niets mogen eisen, wordt hij niet, maar de rest van de buurt wel ernstig beperkt in de vrijheid. De man woont aan een binnentuin waar kleine kinderen spelen en ouders moeten nu de hele dag opletten, want hij is in therapie omdat hij een hardnekkige pedoseksueel is. En hij weigert te verhuizen naar een minder kinderrijke omgeving.'

Kolff vindt dat de politiek zich moet uitspreken over de moeilijkheden waar burgemeesters tegenaan lopen als een vrijgelaten pedoseksueel in hun gemeente komt wonen. 'Het is nu al jaren een probleem en vandaag weer niet opgelost. Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat de strafrechter een burgemeester om advies vraagt voor hij een straf oplegt. De burgemeester kan de lokale omstandigheden in een woonplaats duiden, zodat de terugkeer na het uitzitten van de straf goed verloopt. Iedereen mag ergens wonen, maar wel op de goede manier.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden