UPDATE

Burgemeester Krikke: bouwers vreugdevuren hielden zich niet aan de afspraken

De Haagse burgemeester Pauline Krikke sprak vanmiddag in Scheveningen met boze buurtbewoners en de pers. Beeld ANP

De bouwers van de vreugdevuren op het strand van Scheveningen hebben zich niet aan de afspraken gehouden over de hoogte van de vreugdevuren. Dat zei burgemeester Pauline Krikke vanmiddag op een persconferentie.

“De bouwers hebben in het holst van de nacht extra hout op de stapels gedaan”, aldus Krikke. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar ze zijn volgens Krikke uiteindelijk dertien meter hoger geworden.

Toen bleek dat de vreugdevuren hoger werden heeft de gemeente op het laatste moment besloten veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om publiek op afstand te houden. Maar het ging toch mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen.

Een laag as bedekt de boulevard van Scheveningen door vliegende vonken, afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand. Beeld ANP

Krikke zei nog niet in te kunnen gaan op de vraag of er wel een vergunning voor het aansteken van de te hoge stapels is gegeven. “Er zijn verschillende papieren die hier een rol in spelen. De dossiers worden nu doorgenomen om daar opheldering over te krijgen”, aldus de burgemeester.

Een boze buurtbewoner sprak de burgemeester vanmiddag er al op aan dat hij vorig jaar zijn zorgen al had geuit over de vreugdevuren. Volgens hem kwamen daar vorig jaar ook al veel vonken van af. Hij had dat gefilmd en opgestuurd naar de gemeente met de vraag of het nog wel verantwoord was. De gemeente liet hem toen weten dat het een acceptabel risico was. “Je ziet nu wat er nu gebeurd is, we hebben vannacht in een inferno gezeten”, zei hij tegen Krikke. Zij wilde niet vooruitlopen op de zaken: “We gaan de situatie goed bekijken en evalueren wat hier gebeurd is.”

De bouwers van het vreugdevuur wilden vandaag nog niet ingaan op wat er fout ging. “We zijn te veel in shock om te reageren. We komen later met een verklaring”,  aldus een woordvoerder. In een verklaring op Facebook hebben de bouwers wel hun afschuw uitgesproken over wat er mis is gegaan en hun dank uitgesproken aan de hulpverleners. “Namens alle bouwers van Vreugdevuur Scheveningen willen we alle hulpdiensten, gemeente en overige instanties bedanken voor hun inzet de afgelopen uren. Wij zijn zeer ontdaan en kunnen niet onder woorden brengen wat er is gebeurd. Wij gaan ons beraden en willen dit ook NOOIT meer!’’

Boulevard

De 48-meter hoge brandstapel zorgde afgelopen nacht voor een enorme vonkenregen die door de wind landinwaarts werd geblazen. Het zorgde voor branden in de hele omgeving. Op de boulevard was het te heet geworden om nog veilig naar de brandstapel te kunnen kijken. Door de wind waaide het vliegvuur landinwaarts, over het strand en door de straten: de Oude Kerk aan de Keizerstraat en andere panden in de omgeving werden vannacht door de brandweer natgehouden.  Omwonenden voelden binnenshuis de enorme hitte die van de brandstapel afkomstig was. 

De boulevard van Scheveningen lag vanochtend bezaaid met as, ook zijn veel geparkeerde fietsen door het vreugdevuur verbrand en gesmolten. Er zijn geen gewonden gevallen.

Brandweer al sinds vannacht bezig

De brandweer was vanmiddag nog druk bezig met het afblussen van de brandstapel op het strand van Scheveningen. Ook werden graafmachines en shovels ingezet om de stapel uit elkaar te trekken en de kern van de stapel te kunnen blussen. De brandweer was daarvoor de hele nacht bezig met het vuur en de vonkenregen die ervan afkwam en naar huizen en gebouwen in de omgeving waaide. 

Beeld ANP

Te hoog

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen was inderdaad te hoog, verklaarde een van de bouwers van het vuur vanochtend tegenover het NOS Radio 1 Journaal. De groepen proberen elkaar elk jaar te overtreffen en de brandstapels van houten pallets worden steeds hoger. Dit jaar is de strijd tussen de bouwers ‘uit de hand gelopen’, zei de bouwer in het radioprogramma. Het lid van de organisatie zei de gevolgen van de vonkenregen te betreuren, maar is wel blij dat het team uit Scheveningen dit jaar heeft gewonnen. “Volgend jaar maken we er weer een leuk feestje van, maar dan met een brandstapel van maximaal twintig meter hoog.”

Cultureel erfgoed

Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, staat sinds 2014 op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op ‘hun’ Zuiderstrand.

Den Haag kent al tientallen jaren zulke vreugdevuren rond Oud en Nieuw. In de week ervoor gingen jongeren traditioneel ‘kerstbomen rausen’. Daarbij braken af en toe vechtpartijen uit. In de jaren tachtig escaleerden het eens volledig toen er heuse knokploegen bijkwamen. Daarom greep de gemeente in. In de jaren negentig kwamen er twee vreugdevuren op het strand die worden toegestaan door de gemeente, wel is er jaarlijks vooraf overleg.

Lees ook:

Twee doden tijdens incidentrijke oudejaarsnacht 

In Enschede is een man om het leven gekomen door een vuurwerkexplosie. Ook in Friesland is mogelijk iemand om het leven gekomen door vuurwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden