Burgemeester klaagt schrijver aan

De debuutroman 'Danslessen' van Pieter Waterdrinker, pseudoniem van Telegraaf-journalist Pieter van der Sloot, heeft de schrijver tot nu toe meer ellende dan plezier opgeleverd.

De burgemeester van Zandvoort, M. R. van der Heijden, beschuldigt de auteur van discriminatie en heeft een klacht ingediend bij justitie vanwege 'antisemitische opmerkingen' van Waterdrinker.

Van der Heijden, zelf van joodse afkomst, heeft zich gestoord aan een bepaalde passage in het boek dat zich voor een deel twintig jaar geleden in Zandvoort afspeelt. De burgemeester in het boek, die ook Van der Heijden heet, laat de wethouders Gladpootje en Groen tegen elkaar schaatsen om een beslissing over de sloop van het postkantoor te forceren. Een omstander merkt dan op: “Wat ik wel erg vind is dat Gladpootje zich daarvoor leent. Zo'n keurige katholiek, en dat op zondag! Maar ja, wat wil je ook, met zo'n joodje aan het hoofd.”

Waterdrinker, die vorige week is gehoord door de politie, zegt juist een hekel te hebben aan discriminatie. “Het is een roman en dat schijnt de burgemeester niet te begrijpen. Het boek gaat over het geestelijk volwassen worden van de hoofdpersoon en wie het goed leest, zal zeker begrijpen dat ik juist tegen dat soort uitlatingen ben.”

Van der Heijden zegt het boek van het begin tot het eind gelezen te hebben, maar Waterdrinker heeft zo zijn twijfels. “Hij is er ingeluisd door verslaggevers van het Haarlems Dagblad, die hem alleen op dat gedeelte uit het boek lieten reageren. Op basis daarvan heeft hij de klacht ingediend en vervolgens kon hij niet meer terug.”

De burgemeester bestrijdt dat. “Toen de verslaggevers mij belden, heb ik de volgende ochtend gelijk het boek gekocht. Mijn aanklacht bij de politie is een weloverwogen signaal aan de samenleving dat we dit soort opmerkingen moeten bestrijden.” Om dat signaal kracht bij te zetten heeft hij tijdens zijn rede op 4 mei gewaarschuwd voor mensen als Waterdrinker. “Maar dat was slechts een kleine twintig seconden in een toespraak van acht minuten.” Waterdrinker vindt die actie beneden alle peil.

Dat de burgemeester in het boek dezelfde naam heeft als de huidige eerste burger, is geen toeval. Ook andere vooraanstaande figuren uit de badplaats menen zich te herkennen in de personages. De schrijver zegt zo een verband te willen leggen met de huidige gang van zaken in Zandvoort. “Maar het is geenszins de bedoeling geweest mensen te beledigen. Ik had nota bene zelf een joodse opa, wiens winkel in de oorlog werd aangevallen door NSB'ers. Zandvoort heeft niet zo'n mooi verleden. Na Winterswijk hadden wij de meeste NSB'ers en door mijn boek worden misschien oude wonden opengereten.”

Als justitie besluit de schrijver te vervolgen, kan hem dat op maximaal 10 000 gulden boete of een jaar gevangenisstraf komen te staan. “Maar het ergste vind ik dat ik word gecriminaliseerd. Terwijl iedereen die het boek leest, weet dat het onzin is wat Van der Heijden beweert.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden