Burgemeester Doetinchem morrend aanvaard

Margreet Horselenberg blijft burgemeester van Doetinchem. Maar ze zal moeten werken met een linkse coalitie in de gemeenteraad die haar liever zag vertrekken.

Na een lange, besloten vergadering bleek gisterochtend dat de gemeenteraad Horselenberg bij minister Remkes voordraagt voor herbenoeming. Geen wonder: de zus van oudminister Tineke Netelenbos was de enige kandidaat.

De boodschap werd gistermorgen naar buiten gebracht door PvdA'er Henk Wubben, als leider van de grootste fractie vice-voorzitter van de raad. Een pikant detail, want Wubben trad een jaar geleden af als wethouder nadat zijn coalitiepartners CDA en VVD het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Naar verluidt deed de burgemeester toen niets om haar partijgenoot te redden. En dat heeft kwaad bloed gezet.

Na de verkiezingen van vorig jaar - nodig vanwege de gemeentelijke herindeling in de Achterhoek, waarbij het dorpje Wehl aan Doetinchem is toegevoegd - traden vier nieuwe wethouders aan van de PvdA (2), GroenLinks en D66. Zij zorgden er medio maart, met steun van de ChristenUnie/SGP, voordat er een open solliciatieprocedure kwam voor de post van burgemeester.

Gewoonlijk kiest de commissaris der koningin voor een gesloten procedure wanneer een grote gemeente een kleine buur opslokt. In de advertentietekst staat dan dat ' de zittende burgemeester meesolliciteert'. Maar ondanks de open procedure bleven de sollicitanten in Doetinchem weg. Lobbyisten van de grote politieke partijen deden geen moeite om kandidaten in eigen kring te zoeken. De PvdA vond het niet nodig een partijgenoot tegen Horselenberg in stelling te brengen en CDA en VVD hadden geen zin om de lokale machtsstrijd tussen twee sociaal-democraten te beïnvloeden.

De Doetinchemse gemeenteraad stemde uiteindelijk toch in met de herbenoeming van Horselenberg.

De burgemeester is tevreden. Dat haar wethouders tot de partijen behoren die haar liever zagen vertrekken, deert haar niet. ,, We werken in het college uitstekend samen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden