Burgemeester d'Hondt eist cultuuromslag bij gemeentelijke dienst

Van onze correspondent NIJMEGEN - De divisie stadsreiniging van de Nijmeegse Centrale Vervoers Dienst (CVD) staat een flinke schrobbering te wachten. Medewerkers van de dienst hebben zich op grote schaal schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

Gisteren werd bekend dat CVD-medewerkers van de dienst fietsen stalen uit een gemeentelijke bewaarplaats, zich schuldig maakten aan illegale lozingen van bedrijfsvet en gft-water, voor zichzelf werkten onder werktijd en chemisch en bedrijfsafval opsloegen zonder de vereiste vergunningen. Bovendien kwamen medewerkers van de grofvuilophaaldienst tegen contante betaling bedrijfsafval ophalen, in sommige gevallen buiten werktijd.

Onlangs werd bekend dat de CVD tegen veel geld vet inzamelde, met de belofte dit afval van cafetaria's en restaurants volgens de voorgeschreven procedure te filteren, om het vet vervolgens linea recta in het riool te lozen. Naar gisteren bleek, vond dit al sinds 1981 plaats.

Volgens medewerkers van de dienst werd er door hen bij superieuren regelmatig melding gemaakt van vetlozingen op het riool, maar gaf het middenkader te kennen, dat het vet biologisch afbreekbaar was en geen problemen zou veroorzaken.

Met deze lozing verdiende de dienst veel geld. De horeca-ondernemers kozen massaal voor de gemeentelijke dienst die bij hen het vet kwam ophalen. De gemeentelijke dienst vroeg 'slechts' 280 gulden per ophaalbeurt, en was daarmee aanzienlijk goedkoper dan de particuliere concurrentie.

Burgemeester E. d'Hondt was gisteren zichtbaar geïrriteerd door de onverkwikkelijke zaken in zijn gemeente. Hij kondigde een plan van aanpak aan, dat vooral een cultuuromslag in de gemeentelijke dienst moet bewerkstelligen. D'Hondt zei geen schuldgevoel te hebben over de gepleegde strafbare feiten. “Maar kennelijk vielen deze zaken binnen het acceptatieniveau van de CVD. Die cultuur moet veranderen. We gaan niet onderzoeken, of er nog meer strafbare feiten zijn gepleegd. Daar zijn het openbaar ministerie en de politie voor. Maar wij nemen, als alles helder is, disciplinaire maatregelen. En daarbij sluiten wij niets en niemand uit.”

Ook binnen de gemeentelijke afdeling milieu rommelt het. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het onterecht verlenen van schone-grond verklaring van vervuilde grond en onrechtmatigheden bij het transport, dat eind dit jaar wordt afgerond. In de praktijk bleek vergunningverlening en het toezicht op naleving via hetzelfde loket te geschieden. Daardoor werd gesjoemel met schone-grondverklaringen mogelijk. De gemeente wil de verantwoordelijkheid voor naleving van milieubepalingen en vergunningverlening gaan scheiden. Alle illegale praktijken zijn volgens de gemeente inmiddels stopgezet.

De politiek verantwoordelijke man voor het milieubeleid, D66-wethouder H. Janssen, hoeft vooralsnog niet te vrezen voor zijn positie. De raadsfracties zullen hem niet laten vallen. CDA-fractieleider J. Thijssen: “Deze praktijken gebeuren al veertien jaar. Het zou raar zijn, degene die sinds een jaar verantwoordelijk is voor de dienst, de zwartepiet toe te spelen.”

Ook binnen het college heerst solidariteit. Volgens d'Hondt raakt “deze zaak niet een wethouder, maar het voltallige college.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden