Burgemeester Brussel maakt politie razend

Brusselse politieagenten zijn woest op hun burgemeester. In een emotionele open brief aan Yvan Mayeur vraagt het 'voltallige korps' zich af wat ze 'in hemelsnaam hebben gedaan om zijn wrok en minachting te verdienen'.

Vorige week eindigde een protest tegen bezuinigingen en verhoging van de pensioenleeftijd in Brussel in hevige rellen. Daarbij raakten 112 agenten gewond, maar het korps hoefde niet te rekenen op compassie van burgemeester Mayeur.

Mayeur liet direct na de rellen weten dat er slecht politiewerk is geleverd, tot grote ergernis van de agenten. "U beschikt over een goede politie, meneer Mayeur. Wij klagen niet over de moeilijke omstandigheden waarin we onze taak vervullen en aanvaarden alle risico's. Ons enig verzoek is een blijk van respect. We kregen geen enkel woord van steun, geen dank voor de getoonde moed en geen enkele blijk van medeleven aan de gewonden", schrijven de agenten.

Twee agenten die donderdag oog in oog stonden met de demonstranten, deden hun verhaal anoniem bij VTM Nieuws. Volgens hen kregen ze niet de juiste en niet genoeg beschermingsmaterialen en werd steeds bevel gegeven om terug te trekken in plaats van op te treden. "Het leek wel een guerrilla, demonstranten kwamen van alle kanten."

De agenten vinden ook dat de burgemeester ter plekke had moeten zijn, tussen de leidinggevenden van het korps. Mayeur reageerde door te zeggen dat agenten die zich stoorden aan zijn aanpak, maar een ander politiedistrict moesten zoeken. Volgens anonieme getuigen zou de burgemeester ook bevolen hebben om gewonde collega's niet te helpen. Mayeur ontkent dat en noemt de aantijging schandalig.

Ook op Twitter krijgt de burgervader ervan langs. Zaterdag zat hij voor de buis en liet zijn volgers weten dat er een 'excellente James Bond film' op tv te zien was. De Brusselse agente Sofie Rombouts vond die tweet van Mayeur ongepast en antwoordde met een foto van haar blauwe dijbeen. "Ik heb donderdagavond ook een geweldige film meegemaakt", schrijft ze. "Een gebroken hand, een enorme bloeduitstorting en gekneusde ribben!"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever kondigt ondertussen een 'indrukwekkende ordemacht' aan voor de demonstraties in zijn stad, op 24 november. "Actievoeren met vernielingen en geweld leidt tot niets", zegt De Wever. "In Antwerpen staat het stadsbestuur achter zijn politie, op mij kunnen ze een beroep doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden