Burgemeester: brand nog niet onder controle

ALKMAAR (ANP) - De brand bij Bergen aan Zee is nog niet onder controle. Dat zei burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen woensdagavond op een persconferentie in Alkmaar. Het is volgens haar zaak de brand te laten stoppen bij de zogenoemde eerste stoplijn, maar op dit moment is het niet zeker of dat lukt, aldus de burgemeester.

Het crisisteam weet niet hoe lang het duurt voordat het vuur die eerste stoplijn bereikt. Als de brand die lijn overschrijdt, dan zijn er gevolgen voor de evacuatie ten noorden van Bergen aan Zee. ,,Maar dat is nu volstrekt onzeker.'' Daarom houdt het crisisteam verschillende scenario's achter de hand.

De burgemeester noemde de eerste stoplijn cruciaal voor het vervolg van de rest van de evacuatie van de vierhonderd dorpsbewoners. Momenteel zijn er volgens de burgemeester zestig bewoners opgevangen in sportcomplex De Beeck. Dit zijn de bewoners uit de woningen ten noorden van de Zeeweg. Mocht de brand de eerste stoplijn overschrijden, dan heeft de gemeente een tweede stoplijn achter de hand ten noorden van Bergen aan Zee.

Toespreken

Hafkamp gaat in de loop van de avond naar de sportzaal om de geëvacueerde bewoners toe te spreken. ,,Hopelijk kan ik ze goed nieuws brengen, daar valt nu nog niets over te zeggen.''

Volgens de burgemeester verloopt de evacuatie in het dorp rustig. De badplaats telt vierhonderd inwoners plus momenteel een groot aantal badgasten die onder meer in hotels verblijven.

Verlaten

Veel mensen hebben hun woning op eigen gelegenheid verlaten en hebben geen gebruik gemaakt van de bussen die de gemeente heeft ingezet. Hafkamp raadt mensen die momenteel bij familie en vrienden verblijven, aan om alvast voorbereidingen te treffen om daar te blijven overnachten.

In het te evacueren gebied is momenteel een noodverordening van kracht om mensen te kunnen dwingen hun woning te verlaten. De ME is ter plaatse om de hulpdiensten bij te staan. Het was de burgemeester niet bekend of de hulpverleners ter plekke de noodverordening hebben toegepast.

Of de brand opzettelijk is aangestoken, daar wilde de burgemeester niet over speculeren. ,,Natuurlijk speelt die gedachte door ons hoofd, ook bij de politie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden