Sterrebos

Burgemeester: boomactivisten autofabriek VDL Nedcar krijgen proviand

Sinds vrijdagochtend hebben activisten een bos bezet naast autofabriek VDL Nedcar bij Born (Limburg). De actie wordt georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar. Beeld ANP
Sinds vrijdagochtend hebben activisten een bos bezet naast autofabriek VDL Nedcar bij Born (Limburg). De actie wordt georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar.Beeld ANP

De actievoerders in het Sterrebos in Limburg zitten na 24 uur nog steeds in de bomen. Dat meldt actiegroep Red het Sterrebos op Twitter.

ANP

De actievoerders mogen worden bevoorraad. Dat heeft burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft laten weten dat hen eten en drinken mag worden gebracht. De politie maakt daarover op dit moment afspraken met de actievoerders. Eerder deed de actiegroep Red het Sterrebos zijn beklag dat de betogers verstoken waren van eten of drinken.

Lees ook wat er achter de actie rondom het Sterrebos schuilgaat: Het is economie versus natuur in het smalste stukje Nederland. ‘Een bos opofferen past niet in deze tijd’

Eerder vandaag zei de politie nog iedereen aan te houden die het bos in of uit gaat. De afgelopen nacht zijn er volgens de politie zeven activisten aangehouden, die nog altijd vast zitten. Mogelijk wilden ze de boomklimmers eten brengen of komen aflossen. Zes van hen konden geen identiteitsbewijs laten zien.

Het bos is verboden gebied en ‘iedereen die het betreffende gebied in komt of verlaat, zal worden aangehouden’, aldus de politie. Vrijdag overdag werden ook al drie mensen opgepakt rond het Sterrebos. Deze mensen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

De activisten zitten volgens Red het Sterrebos zonder eten of drinken in de bomen. “Onze bosbeschermers zitten al meer dan 24 uur in de boom in #Sterrebos en we mogen ze geen eten of drinken brengen.” De gemeente is dus inmiddels akkoord gegaan met die eis van de actievoerders.

Bezet om kap te voorkomen

De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze willen voorkomen dat zeven hectare van het Sterrebos verdwijnt om uitbreiding van de productiehallen van autoproducent VDL Nedcar mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen van de kap van het bos gewoon konden doorgaan. Of de bomen ook daadwerkelijk mogen worden gekapt, is nog niet bekend. Daarover doet de hoogste bestuursrechter binnenkort uitspraak in een zaak die door milieugroeperingen is aangespannen.

Volgens een van de activisten is de autoproducent verantwoordelijk voor het tegenhouden van eten en drinken voor de groep in de bomen. “Ze zetten in op uithongeren en uitputting.” VDL zei eerder in een reactie dat de gemeente en niet het bedrijf verantwoordelijk is voor de handhaving. Het bevreemdt de woordvoerder dat de actievoerders vooraf aangaven dat ze voorbereid waren op een langere aanwezigheid in het bos, maar dat ze nu al roepen om eten en drinken.

De burgemeester komt later op de ochtend met een reactie. “Mensen die zich in het bos bevinden, plegen een strafbaar feit”, wil de woordvoerder al wel kwijt. “Dat is ook kenbaar gemaakt.”

Lees ook:

Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden