Burgemeester Bloemendaal weg na ruzie om landgoed

Alleen al de aanleg van een paardenbak werd tot aan de Raad van State uitgevochten

"Eindelijk gerechtigheid", zei Rob Slewe tegen de regionale radio over het opstappen, eergisteren, van burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal. Slewe en zijn broer zijn eigenaar van een Bloemendaals landgoed en ruziën al jaren met de gemeente over het opknappen daarvan. Dat conflict kost de burgemeester nu de kop.

Het begon zes jaar geleden, toen Rob en Hans Slewe landgoed Elswoutshoek kochten. Ze wilden het opknappen en er moest ook een woning voor een van hen gebouwd worden. De gemeenteraad keurde dat plan af: het landgoed ligt in beschermd natuurgebied en daar mag niet gebouwd worden.

De broers namen daar geen genoegen mee en bestookten de gemeente met een eindeloze reeks mails en telefoontjes, die volgens betrokken ambtenaren onaangenaam en zelfs dreigend van toon waren. Pogingen het eens te worden over nieuwe plannen liepen stuk. Zo had de gemeente best een huis ter grootte van een gemiddelde eengezinswoning willen toestaan. Maar in de uitleg van de broers bleek zo'n eengezinswoning maar liefst 400 vierkante meter te moeten beslaan.

Het optreden van burgemeester Nederveen in deze kwestie was niet onomstreden. Hij besloot de telefoongesprekken van de broers Slewe met zijn ambtenaren op te nemen. 'Afluisterpraktijken', heette dat in de lokale pers. En toen hij zijn communicatiemedewerker in een gesprek met lokale kranten liet aandringen op evenwichtiger berichten, werd dat uitgelegd als een poging 'de pers monddood te maken'.

Alleen al over de aanleg van een paardenbak op het landgoed werd tot aan de Raad van State geprocedeerd. De gemeente kreeg gelijk, maar intussen was ze door zowel de Nationale Ombudsman als een klachtencommissie op de vingers getikt, omdat ze onzorgvuldig met de broers Slewe was omgegaan.

De verhoudingen in de Bloemendaalse politiek zijn intussen verstoord. Vlak na de zomer overleefde Nederveen ternauwernood een motie van wantrouwen. Vorige maand spanden oppositiepartijen PvdA en Liberaal Bloemendaal zelfs een kort geding tegen hem aan. Zij eisten dat een intern dossier over de zaak-Slewe openbaar zou worden gemaakt - tevergeefs trouwens.

Precies over dat dossier-Slewe is Nederveen gestruikeld. Hij moest deze week toegeven dat daarin een voor de broers belastende verklaring van een ambtenaar was opgenomen, hoewel hij eerder het tegendeel had beweerd. Zoiets "gebeurt me net iets te vaak", vindt Nederveen. Volgens hem is het gezien alle discussie rond zijn functioneren beter als hij vertrekt. Ook GroenLinks-wethouder Marjolein de Rooij stapt op. Dat zou zij binnenkort toch al doen, vanwege een andere baan.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Richard Kruijswijk zijn er nauwelijks politieke lessen uit de affaire te trekken. Of het moest deze zijn: "Bloemendalers zijn rijk en goed van de tongriem gesneden. Ze nemen vaak geen genoegen met 'nee', er zijn er die altijd méér willen. Dan moet je als gemeente je zaken op en top in orde hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden