Burgemeester blijft stoicijns Vossen ontkent in Gulpense corruptiezaak

Van een onzer verslaggevers MAASTRICHT - Een paar stratenmakers van het wegenbouwbedrijf BLM hadden er zelfs een ATV-dag voor over om de klinkers rond de woning van burgemeester Wiel Vossen van Gulpen op maat te leggen.

Het karwei vergde zoveel tijd, dat ook in het weekeinde en in de avonduren de stratenmakers volop in touw waren. “Voor twintig gulden per uur wilden ze dat best doen”, zei Vossen gisteren voor de rechtbank in Maastricht, waar hij terecht staat op verdenking van het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en van belastingfraude. Vossen, de eerste Nederlandse burgemeester die zich wegens corruptie voor de strafrechter moet verantwoorden, wilde een ding duidelijk hebben gezegd. De stratenmakers van BLM werkten in hun vrije tijd rond zijn woning, zelfs had hij dat vooraf bedongen.

“Juist omdat ik ook maar de schijn van belangenverstrengeling wilde vermijden, stond ik daar op”, zei de burgemeester, die allengs duidelijk maakte dat hij enkele jaren terug slapeloze nachten overhield aan de financiering van zijn nieuwe ultramoderne woning, compleet met een heuse “lichtstraat”, die de verbinding tussen de diverse appartementen vormt. Voor rechtbankpresident mr. J. Huinen waren de principes van de CDA-burgemeester desalniettemin onvoldoende overtuigend. “Wanneer u van belangenverstrengeling niets wilde weten, hoe kon het dan dat u uitgerekend aan de BLM-directie vroeg of die niet wat stratenmakers had? Notabene toch het bedrijf dat zeker in die periode zoveel werkzaamheden voor de gemeente verrichtte”, verbaasde de magistraat zich over de gang van zaken van destijds.

Niets verhullend antwoordde Vossen dat hij “toch ergens stratenmakers vandaan moest halen”. Met de BLM-directeur had hij afgesproken, dat het hele karwei hem, met inbegrip van de levering van de betonklinkers, 4 000 gulden zou kosten. Voor dat geld was de wegenbouwer bovendien bereid, af en toe een voorman naar Vossens woning te sturen die er op toezag, dat de werkzaamheden naar behoren verliepen. Maar de burgemeester, al ruim elf jaar de eerste man van Gulpen, kwam naar zijn zeggen bedrogen uit. “De stratenmakers gingen veel duurdere natuursteentjes gebruiken, waardoor ik tenslotte liefst 7 000 gulden kwijt was.”

Hoewel een louter vrijetijdsactiviteit, betaalde de burgemeester de stratenmakers niet persoonlijk uit. Hij gaf de duizendjes “volgens afspraak” aan de bewuste BLM-directeur, zonder dat daarvoor een rekening was opgemaakt. Die kwam pas veel later, op een moment dat de belastingdienst en de justitie de jacht op de burgemeester lang en breed hadden geopend. Toen ook was het de opsporingsinstanties duidelijk, dat niet Vossen maar BLM de betonklinkers en natuurstenen, zonder bronvermelding, had besteld.

Met de woning van de burgemeester bleek veel meer mis, kwam tijdens de strafzaak naar voren. Het Heerlense bedrijf Transcarbo dat de ramen voor het huis leverde, zou Vossen een korting van 60 000 gulden hebben gegeven. En aannemer Dumoulin uit Nijswiller-Wittem, die de woning bouwde, zou 25 000 gulden aan de burgemeester hebben geschonken. Het verwijt van officier van justitie mr. J. van Atteveld dat deze presentjes tot doel hadden meer opdrachten uit Gulpen weg te slepen, wees Vossen van de hand. “Geen sprake van. Giften en andere zaken zijn hier niet aan de orde”, zei hij gedecideerd. “Ik sta er helemaal buiten.”

Dan speelt er voor Vossen nog de “keukenkwestie”. De burgemeester schafte een hele mooie aan, een van wel 23 000 gulden. Maar kon die, al weer naar eigen zeggen, niet direct betalan. Met de leverancier, het Gulpense bedrijf Plankeukens, kwam hij overeen voorlopig 15 000 gulden te voldoen, en de rest “zodra ik mijn vakantiegeld had ontvangen”. “Niks aan de hand”, hield de burgemeester de rechtbank voor. Maar hoe kon het dan, dat op de rekening van Plankeukens niet het totale bedrag stond vermeld, zoals bij leveranties als deze toch te doen gebruikelijk, wilde de rechtbankpresident weten. “Ik weet het niet ”, zei Vossen. “Ik heb de rekening niet zelf gemaakt.”

De directeur van Plankeukens zou naderhand voor Vossen uiterst belastende verklaringen afleggen en de opsporingsambtenaren vertellen, dat hij onder druk was gezet door de burgemeester. Deze bleef niettemin stoicijns. “De directeur is zich natuurlijk te pletter geschrokken, toen de justitie hem flink aan de tand kwam voelen.” De burgemeester, die al langer dan een jaar op nonactief staat, raakte nadien zo vermoeid dat de rechtbank besloot de zaak tegen hem op te schorten tot vandaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden