Burgemeester Amsterdam wil gesprek over Zwarte Pieten

Sinterklaas in 2012 in de grachten van Amsterdam. Beeld anp
Sinterklaas in 2012 in de grachten van Amsterdam.Beeld anp

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.

Het gemeentebestuur zou graag zoeken naar een vorm waarin iedereen zich kan vinden, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen.

Ook het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking naar de 21 Amsterdammers die een bezwaar indienden tegen de intocht met Zwarte Pieten. 'Aan de traditie kunnen we niet zo veel veranderen. Maar we willen kijken naar de toekomst. We hopen een oplossing te kunnen vinden om een feest te organiseren voor iedereen.'

De bezwaarschriftencommissie brengt zo snel mogelijk en uiterlijk op 5 november een advies over de verleende vergunning uit aan de burgemeester.

Na afloop van de hoorzitting in het stadhuis liepen de gemoederen hier en daar hoog op. De massaal toegestroomde sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' discussieerden heftig verder op de gang. Een camerateam van PowNews werd uitgejoeld en belaagd.

Burgemeester Van der Laan. Beeld ANP
Burgemeester Van der Laan.Beeld ANP

Steun
Tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' waren voor de hoorzitting naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de hoorzitting was bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

De bezwaarmakers hopen de vergunning voor de feestelijke intocht op 17 november van tafel te krijgen. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam geen toestemming mag geven voor het evenement, onder meer omdat het door de aanwezigheid van tientallen Zwarte Pieten een openlijk discriminerend karakter heeft.

Negatieve effecten
Initiatiefnemer van de tegenbeweging Quinsy Gario waarschuwde de gemeente onder meer voor de negatieve effecten die de intocht kan hebben op de internationale betrekkingen en handelsmissies van de stad. 'De openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin.' Documentairemaakster Sunny Bergman diende naar eigen zeggen 'als blanke Amsterdammer' bezwaar in, omdat zij zich gekwetst voelt door het fenomeen Zwarte Piet. In een geëmotioneerd betoog zette zij uiteen hoe haar kinderen op school onbewust racistische stereotyperingen krijgen opgedrongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden