Burenoverlast kan sneller aangepakt

Woningcorporaties laten kansen onbenut Juristen: Stap eerder naar de rechter

Woningcorporaties laten burenoverlast vaak te lang op zijn beloop. Ze gaan ervan uit dat ze uiteindelijk maar één instrument hebben om die aan te pakken: de huurder die overlast veroorzaakt uit zijn huis zetten. Ten onrechte, zeggen juristen. Er zijn meer instrumenten, maar corporaties laten die onbenut.

Burenoverlast komt veel voor. Van alle Nederlanders heeft 22 procent er soms last van, 5 procent zelfs vaak, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen al in Amsterdam krijgt de politie per jaar meer dan 13.000 meldingen van burenoverlast.

Corporaties pakken die overlast allereerst aan door gesprekken te voeren met de betrokken huurders. Levert dat niets op, dan laten ze het er vaak bij zitten, omdat ze terugschrikken voor het uiterste middel van de ontruiming.

Maar tussen die twee uitersten - praten en uitzetten - zit veel meer, zegt Michel Vols, specialist op het gebied van openbare orde en overlast aan de Rijksuniversiteit Groningen. Corporaties kunnen al ingrijpen lang voordat uitzetting in beeld komt. Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat huurders zich 'als goed huurder' gedragen, net als veel huurcontracten. Dat is een ruime aanduiding, zegt Vols, en daarvan kunnen corporaties gebruikmaken om naar de rechter te stappen als een huurder zich niet gedraagt. De rechter kan de huurder dan bepaalde verplichtingen opleggen.

Zoiets gebeurt al in het kader van andere wetten, zegt Vols. "Voetbalhooligans kunnen een gebiedsverbod krijgen. Waarom kan iemand die burenoverlast veroorzaakt dan niet verplicht worden om bijvoorbeeld z'n hond weg te doen of bepaald bezoek niet te meer ontvangen of psychische hulp te zoeken?"

Zo kan ander gedrag afgedwongen worden, zegt de jurist. Loopt de zaak alsnog vast, dan kan een corporatie met eerdere rechterlijke uitspraken in de hand alsnog een uitzettingsprocedure beginnen. Maar veel woningcorporaties kennen de instrumenten die de wet hun biedt niet goed genoeg.

Aan juridische grondslagen om goed gedrag van huurders af te dwingen, ontbreekt het inderdaad niet, zegt ook huurrechtdeskundige Anky Kloosterman. Toch plaatst zij een kanttekening bij Vols' pleidooi: het is niet eenvoudig om zo'n vonnis te handhaven. "Een dwangsom opleggen kan", zegt zij. "Maar vaak kunnen de betrokken huurders dat niet eens betalen."

DE VERDIEPING

Getreiter in het trappenhuis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden