burengerucht Spanje / Een wijntje of een lijntje in Miranda?

Miranda de Ebro is een klein industriestadje in Noord-Spanje, waar zo’n 40.000 mensen wonen. Dit jaar vieren ze daar dat de stad honderd jaar geleden zijn stadsrechten kreeg van de Spaanse koning Alfonso XIII. De plaatselijke specialiteiten zijn delgadilla (bloedworst) en zurracapote (sangria).

Fenneke Sysling

Maar er blijken meer specialiteiten te zijn. De jaarlijkse Wereld Drugs Rapportage van de Verenigde Naties, die deze week verscheen, concludeert dat in Miranda de Ebro meer cocaïne wordt gesnoven dan waar dan ook in Europa. Wereldwijd staat Miranda de Ebro op nummer twee met 97 lijntjes coke per dag per duizend mensen. Alleen in New York gebruiken ze meer, met 134 lijntjes. Op nummer drie en vier staan Washington D.C. (56 lijntjes) en San Francisco (31).

Het rapport komt tot die cijfers na analyse van afvalwater. Het water van de Ebro, die door de stad stroomt, zit vol met benzoylecgonine, een afbraakproduct van cocaïne dat wordt gemaakt als de cocaïne door de lever gaat.

Inwoners waren verbluft. Bijna vierduizend lijntjes coke per dag in Miranda de Ebro? Waar ’s avonds weinig anders te doen is dan flaneren, en waar niet bepaald een club scene is zoals in New York of Ibiza? Misschien een wijntje, maar geen lijntje, reageerden de inwoners.

Burgemeester Fernando Campo van Miranda de Ebro deed de conclusie af als locura, onzin. „Dit is absurd, een fantasiebericht dat geen enkele geloofwaardigheid heeft”, zei hij tegen de krant El Pais. „Miranda is geen drugsparadijs, zoals het rapport suggereert.”

De schuldige is misschien een chemische fabriek die in de buurt van de stad staat. Afvalwater van de stad, zei de burgemeester, gaat helemaal niet naar de rivier, maar wordt sinds een aantal jaar gezuiverd in een zuiveringsinstallatie. De plaatselijke overheid analyseert zelf iedere zes maanden het water uit de zuiveringsinstallatie, maar vond daarin nooit sporen van coke. „Dit is niet de urine van de Mirandesen, maar komt van een of andere fabriek”, aldus de burgemeester.

De burgemeester gaat een boze brief sturen naar de VN. „Als de auteur van de studie Pepe Pérez (Jan Jansen) uit Madrid geweest was, hadden we hem voor de rechter gesleept, maar nu moeten we het via de bureaucratische kanalen proberen.”

Hoewel Miranda de Ebro waarschijnlijk ten onrechte op deze tweede plek staat, twijfelen weinigen eraan dat in Spanje inderdaad de meeste coke van Europa wordt gebruikt. De omvangrijke handel en de banden met Zuid-Amerika zorgen ervoor dat drugs in grote hoeveelheden aanwezig is in het land. Minister Elena Salgado van volksgezondheid kondigde meteen een actieplan aan waarbij de nadruk komt te liggen op de gevaren van coke voor de gezondheid.

De meeste inwoners zijn niet zo boos als de burgemeester en kunnen wel lachen om de studie. „Hier doorheen loopt geen enkele drugsroute”, zei Carlos, een rechtenstudent, tegen El Pais, en grapte: „Of misschien komen cokegebruikers van buiten hier in de rivier plassen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden