burengerucht Duitsland / Schiep God ook lesbiennes?

Karin Wolff, de minister van cultuur van de Duitse deelstaat Hessen, zit in een lastig parket. Met haar openlijke steun aan het creationisme heeft ze zich populair gemaakt bij christelijke fundamentalisten. Tegelijkertijd stuit haar bekentenis tot de damesliefde op scherpe afkeuring in die kringen.

Wolff studeerde theologie en filosofie en werkte lange tijd als godsdienstlerares. Ondertussen maakte ze voortvarend carrière in de Christen-Democratische Unie. De 48-jarige politica is inmiddels vicevoorzitter van de Hessische CDU en vicepremier van de deelstaat.

De Hessische regering van premier Roland Koch staat als liberaal en Merkelgezind te boek. Dat Wolff vorige week voor het eerst met haar levensgezellin in het openbaar verscheen, wekte nauwelijks beroering in de partij. Ook niet dat ze daarvoor een feestje van dagblad Bild uitkoos, dat het nieuws prompt breeduit op de voorpagina plaatste.

Wolffs partijgenoten maken zich daarentegen veel meer zorgen om haar onderwijspolitiek. Ze is niet alleen een fel tegenstander van onderwijshervorming, ze bemoeit zich ook op dubieuze wijze met de inhoud. Ze pleit bij herhaling het bijbelse scheppingsverhaal in het biologieonderwijs op te nemen.

Nee, ze is geen creationiste, zegt ze, maar ze vindt het voor leerlingen verwarrend wanneer ze in de godsdienstles het scheppingsverhaal te horen krijgen en in de biologieles de evolutietheorie. En dat terwijl er zulke ’verbazingwekkende overeenkomsten’ bestaan tussen het bijbelse en het wetenschappelijke verhaal. Leerlingen, vindt Wolff, moeten daarom beide visies kunnen vergelijken. In de biologieles.

Precies aan dat laatste storen velen zich. Wetenschap en mythe zijn twee totaal verschillende terreinen, vinden critici. Wie het scheppingsverhaal als een mogelijk alternatief voor de evolutieleer presenteert, zet de deur naar het christelijk fundamentalisme wijd open. In Duitsland houden regering en overheid die deur het liefst goed gesloten.

Christelijke fundamentalisten zijn in Duitsland talrijk, maar niet sterk georganiseerd. Ze zijn te vinden in zelfstandige kerkgemeenschappen, maar ook in aparte groepen binnen de officiële Evangelische Kerk. Hun centrale orgaan is de nieuwsdienst Idea, die onder meer het weekblad Spektrum uitgeeft. Daarin ijveren de zich Evangelikalen noemende bijbelfanaten voor de erkenning van de scheppingstheorie in wetenschap en onderwijs.

Niet alleen biologieleraren en liberale politici maken zich daar ernstige zorgen over. Ook de bondsminister voor wetenschap, Karin Wolffs partijgenote Annette Schavan, trekt hier een duidelijke streep. „Natuurlijk geloof ik in God de Schepper”, zei Schavan deze week nog tegen een groep gymnasiumleerlingen. „Maar de vraag hoe de schepping werkt, is een zuiver wetenschappelijke.”

Wolff en Schavan hebben veel gemeen. Ze zijn allebei theoloog, minister, ongehuwd en kinderloos. Het enige verschil is dat de een openlijk lesbisch is en de ander ieder gerucht in die richting als ’kwalijke laster’ afwijst. Misschien moet Wolff maar eens aan Schavan uitleggen dat Gods schepping ook in dames- en herenliefde voorziet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden