’Buren die elkaar kennen, dat helpt de sociale cohesie’

Farid Darkaoui heeft veel ervaring met privacy en veiligheid: hij is specialist in winkelgebiedmanagement.

’Ons werk, bij Bureau Zaken Expert, bestaat uit de aanpak van leegstand en het verbeteren van veiligheid, uitstraling en imago van winkelgebieden. Ook organiseren we evenementen en coachen en adviseren we ondernemers. We zijn als het ware de spin in het web van ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren, overheid en andere partijen.

Een winkelgebied dat het publiek een onveilig gevoel geeft, bevordert leegstand. Je ziet er de omzet dalen en het trekt veelal zwakke ondernemers aan. Veiligheid is een randvoorwaarde voor goed ondernemen.

Cameratoezicht heeft hierbij voor- en nadelen. Zelf ben ik voorstander van het gebruik ervan in winkelgebieden die, ongeacht de oorzaak, achteruit zijn gegaan en waar veiligheidsproblematiek is. De positieve effecten ervan, zoals afname van de criminaliteit en daarmee een verbeterde veiligheid, zijn aantoonbaar.

Criminelen houden rekening met de camera’s. Alleen al de aanwezigheid van die camera’s heeft effect, zowel op bezoekers, die zich veiliger gaan voelen, als op criminelen, die dus wegblijven. Ook op hangjongeren die volgens sommigen overlast veroorzaken.

Voor woonwijken ben ik terughoudend met camera’s. Daar heb je gauw te maken met het zogeheten ’waterbedeffect’: het probleem keert elders terug.

Je moet Nederland niet volhangen met camera’s, maar er zijn plekken waar het goed werkt. In winkelgebieden, maar ook in voetbalstadions.

Maar met alleen camera’s los je het probleem niet op. Ook de subjectieve onveiligheid, het gevoel van de mensen, moet je aanpakken. Dat kan door meer zichtbaar blauw op straat en door snel te reageren op klachten en aangiftes. Burgers moeten natuurlijk niet het gevoel hebben dat zij overal worden achtervolgd door camera’s.

Meer sociale cohesie zou goed zijn. Dat de buren elkaar kennen, meer betrokkenheid met de eigen wijk, de eigen straat, het eigen winkelgebied. Daar zou de overheid meer op moeten inzetten. Niet ver van waar ik woon, zit altijd een ouder echtpaar achter het raam naar buiten te kijken. Dat heeft best effect op de veiligheid in de straat waar zij wonen, is mijn overtuiging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden