Bureaustoel

Urenlang zitten we voor de computer, ook thuis. Daar hoort een goede stoel bij. Een ronde langs zit-specialisten.

Ooit wel eens geprobeerd een bureaustoel in te stellen? Wat een heidens karwei. De zithoogte verstellen met die grappige gasveer gaat nog wel. Maar de hendels en knoppen voor de rugleuning, de zitting en de armleuningen zijn onvindbaar. Of ze zijn onbereikbaar vanuit zittende positie. De handleiding is onbegrijpelijk, zeker voor iemand die niet weet wat de goede zithouding is. Naar schatting van ergonomen zit twee procent van de bureauwerkers op een goed ingestelde stoel. En hebben maar heel weinig ooit een blik geworpen op de handleiding.

Toch is een goede stoel van groot belang, vooral bij beeldschermwerk. Aangezien de computer thuis ook prominent aanwezig is, behoort ook daar een goede stoel te staan. En goed is duur, dat leren we van de ronde langs de winkels en specialisten. De mens is niet gemaakt om te zitten, is hun credo. Voor urenlang goed zitten heeft de mens hulp nodig. Een bureaustoel is niet zomaar een stoel, een bureaustoel is een zitondersteuning. Sommige verkopers hebben zelfs enge verhalen over afgeknelde zenuwen en dode aders. Bij dergelijke dramatische woorden horen vette prijzen, reken op minstens 500 euro.

Eerst maar langs de specialist, fysiotherapeut en ergonoom Carl ter Beek in Amsterdam. Die zit zelf op een komisch soort schommelkruk aan zijn bureau, de Stokke Variable. De kruk heeft geen rugleuning en geen armleuningen, en is niet geschikt voor beeldschermwerk (kost ongeveer 270 euro). Wie Ter Beek om advies vraagt, moet eerst vertellen hoeveel uur per dag hij aan het bureau zit en wat hij daar doet: lezen, praten, beeldschermwerk of telefoneren.

Wie langdurig zit, heeft de neiging in elkaar te zakken, vooral ter hoogte van buik en rug. Of, zoals kinderen, onderuit te gaan hangen. Kinderen die een paar uur per dag 'op de computer zitten', zijn gebaat bij de opblaasbare zitbal. Die is er in verschillende formaten en kleuren en maakt beweeglijk zitten mogelijk. Het vergt oefening, maar tegenwoordig geldt: hoe meer bewegen tijdens het zitten, hoe beter. Er zijn geen armleuningen, maar voor een paar uur per dag is dat niet zo erg.

Bij een chique stoel hoort een zitlesje. Hoe zit je goed? Met een ietwat holle rug, de billen een beetje naar achteren, de onderrugspieren een beetje aanspannen. De rugleuning moet de lendenen steunen. De schouders moeten vrij blijven -een hoge rechte leuning drukt de schouders naar voren. De vuistregel armen en benen buigen in een rechte hoek van negentig graden, is afgeschaft. Dat is een te starre werkhouding. Ook voor volwassenen moeten zitting en rugleuning het liefst flexibel zijn, zodat we achterover kunnen leunen, als we bijvoorbeeld een telefoongesprek voeren, of een beetje voorover bij het schrijven, praten of lezen.

Het instellen van de stoel is een kunst apart, let bij het kopen op het bedieningsgemak, zeker als de stoel voor meerdere personen is. De arbowet schrijft instelbare armleuningen voor, en terecht, zegt Ter Beek. De bovenkant van de armleuningen moeten aansluiten aan het bureaublad, als een soort verlengstuk. De armleuningen moeten ook in de breedte comfort en steun bieden. Het materiaal mag niet hard zijn, harde kunststof of een stalen buis is ongeschikt. Ook de zitting moet van een ventilerend materiaal zijn. Gel in de zitting is niet goed: dat gaat plakken. Voor het stellen van de zithoogte moeten de voeten plat op de grond staan. Het is niet nodig om de voeten ook in die positie te houden, ze mogen best naar voren of naar achteren worden gezet. De zitting mag niet te diep zijn, er moet een vuist passen tussen de binnenkant knie en de rand van de zitting. De ooghoogte moet net zo hoog zijn als de bovenkant van het beeldscherm.

Maar de allerbelangrijkste regel is om niet lang achtereen te zitten. Strenge ergonomen zijn zelfs tegen een stoel op wieltjes, omdat de gebruiker zich zittend gaat verplaatsen. Meelevende ergonomen hebben geen bezwaar tegen wieltjes, mits ze goed rijden. Wie een harde vloer heeft, moet zachte wieltjes hebben, voor een zachte vloer zijn harde wielen het beste.

De stoel die Ter Beek goed genoeg vindt om in zijn praktijk te verkopen, is de Savo 90HL, voor ongeveer 1125 euro. De Aeron van Miller (1230 euro) is onbetwist de beste bureaustoel. De ergonomische stoel Axia van BMA is ook verantwoord. Die kost bij de betere kantoorinrichter tussen de 670 en 800 euro, afhankelijk van de uitvoering. Ikea heeft redelijke stoelen, althans die in de hoge prijsklasse. De Consumentenbond, die een jaar geleden stoelen testte, kwam uit op de Ikea Verksam (199 euro), die als beste uit de test kwam en 'redelijk' werd bevonden. 'Een goede bureaustoel voor minder dan 1000 gulden hebben we niet gevonden', was de conclusie.

Voor de hoge prijzen schrikken de mensen terug, zegt de verkoper van Van der Kley Kantoorinrichting in Hem (N-H). Hij verkoopt stoelen van tussen de 200 en 500 euro aan particulieren die geen hoge eisen (en dikke beurs) hebben. ,,Mensen zeggen dat ze een uurtje per dag achter de computer zitten. Dan voldoet zo'n stoel met een schuifzitting, die in de hoogte en diepte verstelbaar is, goed genoeg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden