Bureaucratie overheerst nazorg in Volendam

VOLENDAM - De nazorg voor de slachtoffers van de cafébrand in Volendam dreigt te verzanden in bureaucratie. ,,Onze waarneming als ouders van getroffen kinderen is dat bureauwerk de aandacht voor onze kinderen steeds meer verdringt'', schrijft de Belangvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) aan burgemeester Bulte.

De vereniging meent ook dat zij te weinig wordt betrokken bij de nazorg. De burgemeester praat deze week met voorzitter A. Binken van de BSNV. Bulte is ook voorzitter van de raad van toezicht van het advies- en informatiecentrum Het Anker, de belangrijkste instantie in Volendam voor getroffenen van de brand.

Volgens Binken is er te weinig aandacht voor de slachtoffers. Gezinnen stuiten bij hun vraag om hulp op bureaucratie en moeten vaak lang wachten voordat er iets aan hun problemen wordt gedaan. ,,Mensen klagen dat ze er maar niet doorkomen, al hebben ze iets meerdere malen aangekaart. Sommigen haken daarom af.'' Over het verstrekken van een hulpmiddel als bijvoorbeeld een douchestoel, wordt soms wel door vijf of zes verschillende personen geoordeeld, die de slachtoffers ook nog eens twee keer thuis moeten ontvangen.

Volgens Binken moet beter op de situatie van individuele slachtoffers worden gelet, wat betreft hulpmiddelen maar ook bijvoorbeeld onderwijs. ,,Het Anker zou dat kunnen coördineren. Maar op dit moment zit niemand fulltime achter dergelijke problemen aan.''

Eerder deze maand stapte voorlichter Piet Reijers van Het Anker op. Dat veroorzaakte grote commotie in Edam-Volendam. Ook Reijers vond dat de hulpverlening steeds meer in bureaucratie verstrikt raakte en minder aandacht had voor de slachtoffers zelf. ,,Het ging een kant uit waarin ik mij absoluut niet kon vinden'', zegt Reijers.

Vertegenwoordigers van zorginstellingen die via Het Anker werken, sloten vorige week een formele samenwerkingsovereenkomst over de nazorg. De BSNV betreurt het dat zij daar niet bij is betrokken. Burgemeester Bulte uitte bij de ondertekening al kritiek op het convenant. Hij zei ervan uit te gaan dat ook de huisartsen in Volendam en de Volendamse psychologe G. Buijs alsnog snel bij het convenant worden betrokken.

Woordvoerder C. Kwakman van de gemeente Edam-Volendam zegt dat burgemeester Bulte dan ook 'een deel van de brief van de BSNV heel goed kan plaatsen'. Over problemen bij Het Anker wil Bulte tot het gesprek met de belangenvereniging geen mededelingen doen. Volgens een medewerkster van Het Anker is directeur M. Oosting-Jansen van het advies- en informatiecentrum met vakantie en kan het centrum, bij gebrek aan een nieuwe persvoorlichter, geen reactie geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden