Bureau tegen criminelen in metro-bouw

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam trekt 86 000 gulden uit voor een bureau dat criminelen moet weren bij de aanleg van de ondergrondse Noord-Zuidlijn. Deze moet vanaf 2005 het noordelijk deel van de stad met het zuiden verbinden. De aanleg kost 1,5 miljard gulden. Op termijn is het de bedoeling de lijn door te trekken naar Purmerend en Schiphol.

In maart 1995 besloten burgemeester Patijn, hoofdcommissaris Nordholt en hoofdofficier van justitie Vrakking om een aanpak te ontwikkelen die moet voorkomen dat de georganiseerde criminaliteit greep kan krijgen op grote projecten.

De bouwsector is voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk, omdat er vaak grote bedragen in omgaan. Afpersing, omkoping, diefstal, fraude, kartelvorming, intimidatie, sabotage en malafide koppelbazerij zijn er uitingen van. Dat is gebleken uit onderzoeken in het buitenland, waar de mafia actief is in de bouwwereld.

De Noord-Zuidlijn is een kwetsbaar project, omdat de Europese regels voorschrijven dat ook buitenlandse bouwondernemingen zich moeten kunnen inschrijven voor grote overheidsaanbestedingen. De kans dat buitenlandse bedrijven aan de slag gaan in Amsterdam is vrij groot, vanwege de ingewikkelde technologie van het project. Volgens politiecommissaris J. van Kastel is een schadepost van 100 tot 160 miljoen niet ondenkbeeldig indien een criminele organisatie een voet tussen de deur krijgt bij de aanleg.

Hoewel crimineel gedrag ook in Nederland voorkomt, zijn er nog geen concrete aanwijzingen voor betrokkenheid van de georganiseerde misdaad bij projecten in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden