Burcht

Vorig jaar maakte ik een bijeenkomst mee voor nieuwe leerkrachten in de onderwijskoepel waar onze school onder valt.

De bijeenkomst werd geopend door een duurgeklede en goedgekapte koepelbestuurster waar de gebruikelijke managerspeak uit kwam. Ze stak erg bij haar simpele toehoorders af.

Ik had op slag een hekel aan haar, hoewel ik sinds aflevering zoveel van Inspector Morse beter had moeten weten: ,,Klassenjalouzie, Lewis, is een heel verkeerd sentiment.’’ Ik was nog aan het uitvissen of de dame eigenlijk wel klasse hád, toen zij de leerkrachten al keurig aan het woord liet en belangstellend luisterde. Ik heb haar niets te verwijten.

De koepel waar ik toen net uitkwam was een karikatuur van een onderwijsbestuur. Daar kon je je nog eens goed aan ergeren! Neem de dure toogdag in het Congresgebouw in Den Haag - met duur buffet, onder schooltijd! - de dwang om ’natuurlijk leren’ in te voeren, de eindeloze vergaderingen zonder enig rendement voor de school, de van a tot z onbegrijpelijke ict-scholingen.

Het is onvoorstelbaar wat zo'n ver, onzichtbaar bestuur voor ravage op een school kan aanrichten, als de leerkrachten en hun directe chefs niet eensgezind de deur tegen onzin weten te barricaderen. Zelden een droeviger toogdag gezien dan die waarop een Amersfoortse collega vertelde dat hij het jaar daarop geen werk meer zou hebben: het opgedrongen 'natuurlijk leren' had de nieuwe aanmeldingen gehalveerd en een deel van de oudere leerlingen weggejaagd. Niemand uit het hoofdkantoor was zijn excuses komen aanbieden.

In deze tijd moet een school (een bejaardenhuis, een thuiszorginstelling, een ziekenhuisafdeling, een kinderdagverblijf, enzovoort) zich met beroepstrots en eensgezindheid wapenen tegen de boze buitenwereld. Binnen de burchtmuur draait alles nog steeds om de leerlingen (bejaarden, patiënten, peuters). Alles wat managers daarbuiten bedenken moet gezeefd: is het onzin waartegen we een strategie moeten bedenken of slaat het ergens op?

Mijn huidige school is een kleine maar stevige burcht, dankzij een aantal sterke collega's. Zonder zulke muren zijn mensen in wat ooit de publieke sector was aan ’dat soort mensen’ overgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden